Lübnan'da hükümet içinde değişiklik sinyali!

Lübnan'da protestoların başlamasından beri ilk defa halka seslenen ancak konuşması banttan yayımlanan 84 yaşındaki Mişel Aun, hükümet içinde değişiklik yapılabileceğine dair sinyal verdi.

DÜNYA 24.10.2019, 16:17 24.10.2019, 16:18
Lübnan'da hükümet içinde değişiklik sinyali!

Lübnan'da ekonomik durumun kötüleşmesi ve iletişime yeni vergiler getirilmesi nedeniyle patlak veren protestolar devam ederken hükümet, başbakan ve cumhurbaşkanının istifası ve sistemin değişmesini isteyen yüz binlerce kişi, ülke çapında yolları bloke ediyor. 

Cumhurbaşkanı Mişel Aun, protestoların başlamasından beri ilk defa halka seslendi.

Saad Hariri'nin başbakanlığındaki hükümet tarafından açıklanan ekonomik reform paketinde protestocuların taleplerine yer verildi ancak  eylemler durmadı.  Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Aun, hükümet içinde değişikliğe gidilebileceğinin sinyalini verdi. 

Aun, televizyonda banttan yayımlanan konuşmasında, görevdeki hükümeti gözden geçirme gerekliliğinden bahsederken, değişimin yalnızca devlet kurumları eliyle gelebileceğini söyledi. 

"Yolsuzluk, etimizi kemiğimizi yedi"

Protestocularla dayanışma pozisyonu alan Aun, "Yolsuzluk etimizi kemiğimizi yedi. Feryatlarınız boşa gitmeyecek." dedi.

Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını destekleyecek

Protestocuların yolsuzlukla mücadele talebini yerine getireceğine dair söz veren Aun, bakanlar, milletvekilleri ve devlet yetkililerinin banka hesapları üzerindeki gizliliğin ve cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması dahil olmak üzere yolsuzlukla mücadele için sunulacak tasarıları destekleyeceğini vaat etti.   

Aun, "Kim çaldıysa bağlı olduğu gruba veya mezhebe bakılmaksızın hesaba çekilecek. Çalınan tüm paralar geri gelecek." ifadesini kullandı.

"Diyalog her zaman en iyi kurtuluş yolu"

Öte yandan, Hariri'nin reform paketini "Lübnan'ı ekonomik çöküşten kurtarma yolunda ilk adım" olarak nitelendiren Aun, şunları söyledi:

"Göstericilere çağrım şudur: Sizin endişelerinizi taşıyan temsilcilerinizle görüşmeye ve sizin özel taleplerinizi dinlemeye hazırım. Mali çöküşe dair korkularımız konusunda bizden açıklamalar geldiğini duyacaksınız. Çöküş ve kaosa mahal vermeden sizin hedeflerinizi gerçekleştirebilmek için birlikte ne yapabileceğimizi konuşacağız, yapıcı sonuçlara yol açabilecek yapıcı bir diyalog başlatacağız ve en iyi sonuçlara götürebilecek seçenekleri belirleyeceğiz. Diyalog her zaman en iyi kurtuluş yoludur. Sizi bekliyorum.

Yorumlar (0)