Lâiklik karşıtı imam, Fransa'yı karıştırdı! Mahkeme karar verdi!

Fransa'da yıllar boyunca lâiklik karşıtı vaazlar verdiği için İmam Hassan İquioussen'i sınır dışı edeceklerini vurgulayan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Fransa'nın değerlerine her fırsatta saldıran bu kişiyi topraklarımızdan yollayacağız." demişti. Paris İdari Mahkemesi, İquioussen'in sınır dışı edilmesi kararını askıya aldı. İşte vaizin durumuyla ilgili Fransa'da yaşanan tartışmalar...

DÜNYA 05.08.2022, 18:54 Hakan Öksüz
Lâiklik karşıtı imam, Fransa'yı karıştırdı! Mahkeme karar verdi!

Fransa'da verdiği vaazlarda lâiklik karşıtı açıklamalar yaptığı kaydedilen İmam Hassan İquioussen'in sınır dışı edileceği belirtilmişti. Kararı destekleyenler kadar eleştirenler de olmuştu. İquioussen'in söylemlerinin lâikliği tehlikeye attığını kaydeden Fransızlar, sınır dışı kararının doğru olduğu görüşünü savunmuştu. Fransız mahkemesinin kararına karşı çıkanlar ise konuya "ifade özgürlüğü" açısından yaklaşmış ve herkesin kendi dini görüşlerini aktarabileceğini belirtmişti.

İmamın avukatı Twitter'dan duyurdu!

Lâiklik karşıtı söylemlerde bulunduğu öne sürülen Hassan İquioussen'in avukatı Lucie Simon, söz konusu sınır dışı kararına ilişkin Twitter'dan bir duyuru yaptı. Paris İdari Mahkemesi tarafından konunun yeniden gözden geçirildiğini kaydeden Simon, "İquioussen'in ülkeden sınır dışı edilerek Fas'a gönderilmesi kararı askıya alındı. Kararın gerekçesinin, 'imamın özel hayatının ihlâl edilmesi' olduğu belirtildi." ifadelerini kullandı.

"Fransız yaşam tarzına saldırıyor"

Paris İdari Mahkemesi tarafından alınan karar, İçişleri Bakanlığının tepkisini çekti. Konuya dair yazılı açıklamada bulunan Bakanlık, "Mahkemenin kararını 'kabul edilemez' buluyoruz. Bunun için Danıştay'a başvuru yapacağız." ifadelerine yer verdi. İquioussen'in vaazlarında kullandığı ifadelerin "Fransız yaşam tarzına saldırı" ve "nefret söylemi" içerdiğini kaydeden çok sayıda kişi, sınır dışı kararının askıya alınmasını eleştirdi.

Ne olmuştu?

Lepoint dergisinin 28 Temmuz'da paylaştığı bir haberle ilgili Twitter'dan paylaşımda bulunan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Hassan İquioussen isimli bu vaiz, Fransa'daki kadınların ve erkeklerin eşit vatandaşlar olmasıyla ilgili nefret içerikli söylemlerde bulunuyor. Buna yıllardır devam ediyor. Fransa'nın değerlerine her fırsatta saldıran bu kişiyi sınır dışı edeceğiz. Topraklarımızda yaşayarak bize hakaret etmesini kabullenemeyiz." değerlendirmesini yaptı.

İnsan hakları savunucuları karşı çıkıyor

Fransa'daki insan hakları savunucuları, "İquioussen hakkında mahkeme tarafından bir karar verilmeden İçişleri Bakanı'nın talimatıyla sınır dışı edilmesi yasalara aykırı." görüşünü savunuyor. Fransa'da yaşayan Müslüman azınlık, eğitici konuşmalar yapan ve gençler arasında popüler olan imam hakkında karalama kampanyası yapıldığını ileri sürüyor.

Yorumlar (0)