Libya, Kaddafi’nin oğlunun adaylığını protesto ediyor 

Libyalılar, devrik lider Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin babasının kıyafetlerini giyip cumhurbaşkanlığına aday olmasını protesto etmeye başladı. Halk, Seyfülislam’ın adaylığını hiçbir şekilde kabul etmediklerini belirten sloganlar atıyor. 

DÜNYA 16.11.2021, 17:13 17.11.2021, 17:59
Libya, Kaddafi’nin oğlunun adaylığını protesto ediyor 

Libya, uzun süredir içinde bulunulan siyasi krizden, 24 Aralık 2021’de yapılacak seçimle çıkmak için gün saymaya başladı. Uzun bir dönemden sonra sandığa gidecek olan halk, seçime az zaman kala, devrik lider Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin adaylığı ile çalkalanmaya başladı. Ülkede tepkilere sebep olan bu durum karşısında vatandaşlar, sokaklara çıkarak protestolara başladı. 



Babasının kıyafetini giyip basın karşısına geçti 

Oğul Kaddafi, babasının meşhur kahverengi kıyafetini giyerek adaylık açıklamasında bulundu. Babasının yolundan gitmeyi aklına koyan Seyfülislam’ın bu kıyafeti ve adaylık açıklaması, Trablus başta olmak üzere hemen her şehirdeki vatandaşların sokağa inmesine sebep oldu. Trablus'un Dahmani bölgesindeki basın mensuplarının kameralarına yansıyan görüntülerde Trablus Ayan Meclisi Üyeleri, sivil toplum temsilcileri, şehit aileleri ve daha binlerce kişi, uluslararası ve yerel mahkemeler tarafından “savaş suçu” işlediği belirtilen ve hakkında yakalama kararı bulunan Seyfülislam’ın başkanlık seçimlerinde aday olmasını kesin dille reddediyor. 



“Adaylığını reddediyoruz” 

Ortak basın açıklamasında bulunan protestocular, aralık ayında yapılacak başkanlık ve parlamento seçimleri hakkında kanunda uzlaşı sağlanmadığını ve kusurlu işler çıkarıldığını vurgulayan bir basın açıklamasında bulundu: “Mevcut durum, şeffaf ve adil bir seçimi imkansız hale getirdi. Önce parlamento seçimleri, ardından anayasa referandumu ve en son da başkanlık seçimlerinin yapılması gerekir. Halife Hafter ve Seyfülislam Kaddafi gibi savaş suçlularının seçimlerde aday olmasını kesinlikle reddediyoruz. Bu isimlerin adaylık başvuruları reddedilsin. Kusurlu seçim kanununda düzenleme yapılmadıkça de Trablus, seçim merkezlerini açmasın. Buraların açılmasına izin vermeyeceğiz.” 

3 seçim ofisi kapatıldı 

Ülkenin en büyük üçüncü şehri olan Misrata’da da toplanan Libyalılar, Trablus’taki protestocularla benzer bildiriler okudu. Ülkenin pek çok şehrinde yapılan protesto gösterileri ile birlikte Yüksek Seçim Komisyonu’nun 3 ofisi kapatıldı.  

Yorumlar (0)