Rusya’da cinayete kurban giden kadınlar bilinenden çok daha fazla

Rusya’da faaliyet göstermekte olan kadın örgütleri, resmi kurumlardan elde ettikleri verileri hem kendi ülkelerinde hem de dünya kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Edinilen bilgilere göre, bu sene içerisinde bin 72 kadın cinayete kurban gitti.

DÜNYA 16.11.2021, 17:42 17.11.2021, 18:00
Rusya’da cinayete kurban giden kadınlar bilinenden çok daha fazla

Kadın örgütleri, Rusya Federal Savcılık Ofisi, Rusya Soruşturma Komitesi ve İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verileri sağlıklı bulmadığı için verileri kendi derleyerek duyuruyor. Bu örgütler  2019’da da bin 757 kadının cinayete kurban gittiğini belirlerken Rusya İçişleri Bakanlığı’nın kadın cinayetlerinin sayısını 243 olarak açıkladığını iddia ediyor.

“Veriler güvenilir değil”

Daha önce Rus parlamentosunda milletvekili olarak da görev yapmış olan ve ülkesinde kadınların sesi olmayı kendine misyon edinen gazeteci Oksana Puşkin, Rusya’daki kadın cinayetleriyle ilgili doğru ve sağlıklı bir veri olmadığını söyledi.

Puşkin ülkesindeki kadın cinayetleri ile ilgili hiçbir araştırmada olmadığını belirterek, “Rusya bu tip araştırmalarda hiçbir zaman yer almıyor. Bunun sebebi de objektif ve doğru verilerin olmayışı, ikincisi ise bu olayları takip edecek bir yasal düzenlememizin olmamasıdır” açıklamasını yaptı.

Puşkin ellerindeki verileri ancak kadın örgütleri ve basın sayesinde ulaşılabildiğini Rus parlamentosuna kadın şiddetinin önlenmesi ve araştırılmasına dair bir önergenin sunulduğunu; kabulü halinde de gerçek verilerle önlemler alınabileceğini ifade etti.

Şubat ayında rekor cinayet

Rusya’da bulunan kadın örgütlerinden oluşan konsorsiyum, resmi makamlardan derlediği verilere dayanarak 2021 yılıyla ilgili bir istatistik paylaştı. Buna göre, bu sene 14 Kasım 2021 tarihine kadar Rusya’da bin 72 kadın cinayete kurban gitti. En çok kadın cinayeti 26 kişi ile Şubat ayında olduğu belirlendi.   

Saratov ilk sırada

Yaşanan kadın cinayetlerinde birinci sırayı Saratov Bölgesi aldı. Bu bölgede bu sene 45 kadın öldürüldü. Moskova’da ise 42 kadın cinayete kurban gitti. İstatistiklerde yer alan bilgilere göre, kadına şiddet ve ölüm rakamlarının en az olduğu bölge Kafkasya olarak kayıtlara geçti.  

Yorumlar (0)