Letonya'da sokağa çıkma yasağı getirildi

Kovid-19 vakalarının artmasıyla beraber yeni tedbirleri açıklayan Letonya Başbakanı Krisjanis Karis, 21 Ekim-15 Kasım tarasında Letonya genelinde sokağı çıkma yasağı kararı aldıklarını açıkladı.

DÜNYA 19.10.2021, 10:24 19.10.2021, 18:08
Letonya'da sokağa çıkma yasağı getirildi

Letonya'da Kovid-19 vakalarında artış yaşanması, hükümetin yeni tedbirler almasına sebep oldu.

“Sağlık sistemimiz tehlikede”

Hükümet, Kovid-19 ile ilgili ciddi epidemiyolojik durumu tersine çevirmek üzere; 21 Ekim’den 15 Kasım’a kadar Letonya genelinde sokağa çıkma yasağı getirildiğini ve karantina tedbirleri uygulanacağını açıkladı.

Kriz Yönetim Konseyi'nin toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Başbakan Krisjanis Karis, ülkede geçerli olan epidemiyolojik kurallarda son revizyonların ardından durumun biraz daha kötüleşmesi sebebiyle ek sert önlemlerin gerekli olduğunu bildirdi.

Aşı için insanlara gönüllü olmaları yönünde çağrıda bulunana Karins, hükümetin daha çok insanı aşı olmaya ikna edememesine ilişkin eleştirileri kabul etti. Diğer vatandaşları aşı olmaya teşvik etmenin, toplumun tüm üyelerininin sorumluluğunda olduğunu belirten Başbakan Karins, "Letonya nüfusunun şu anda yalnızca yarısı aşılanmıştır. Kümülatif hastalık bakımından dünyada ilk sıradayız. Aşılanmamış çok insan var. Sağlık sistemimiz tehlike altında. Buradan çıkışın tek çözümü aşıdır. Bu gidişi önlemek için yeni tedbirler almak zorundayız" şeklinde konuştu.

“Sokağa çıkma yasağı herkes için geçerli”

Önümüzdeki dört hafta insanların, sağlık çalışanlarına yardım etmesi gerektiğini ve yeni tedbirlerin kişilerarası teması yüzde 40 oranında azaltmayı hedeflediğini de açıklayan Karins, “Sokağa çıkma sınırlamaları aşılı ya da aşısız bütün herkese uygulanacaktır. Prensipte bu kısıtlamalar, koalisyon ortakları arasında kabul edilmesi ve onaylanması durumunda, perşembe günü yürürlüğe girmeden evvel salı ve çarşamba günleri gerçekleştirilecek toplantılarda revizyona tabi tutulacak" sözlerini kullandı.

20.00-05.00 arası sokağa çıkmak yasak

Alınan yeni tedbirleri açıklayan Karins, Letonya yerel saatiyle 20.00-05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını ifade ederek, yalnızca bu saatler dışında insanların işe gidebileceklerini ve sadece inşaat, üretim ve temel işlerde çalışan kişilerin yasaklardan muaf tutulacağını belirtti. Açıklanan tarihler arasında evcil hayvan mağazaları, eczaneler, marketler gibi temel ihtiyaç maddeleri satan yerlerin dışındaki bütün mağazaların kapatılacağını ifade eden Karins, ülkede sadece temel hizmetlerin sunulacağını açıkladı.

Okullar 1 hafta daha tatil

Okullardaki tatilin 1 hafta daha uzatılacağını kaydeden Karins, bu düzenleme ile 1. ve 3. sınıfların 1 Kasım'dan itibaren okullara döneceğini, 4. ve 12. sınıfların 1 Kasım'dan 15 Kasım'a kadar online eğitim göreceğini duyurdu. Karins, ayrıca iç ve dış mekanlarda kültürel, spor ve eğlence etkinlikleri gibi toplanmalara izin verilmeyeceğini ifade etti.

Aşılamada, Avrupa ortalamasının altında

15 Kasım'dan sonra şu an  yürürlükteki aşılı ve aşısız vatandaşlara farklı kurallar uygulandığını ifade eden Karins, "yeşil mod" kurallarına geri dönülmesinin hedeflendiğini açıkladı. Letonya, mevcut durumda aşılamada yüzde 54 ile yüzde 74’lük Avrupa ortalamasının altında yer alıyor. Letonya’daki son vaka sayıları, bir önceki haftaya göre yüzde 49 artış gösterirken, hastanelere ilave yataklar kuruldu.

Letonya’daki vaka sayısı 186 bini geçti

Vakaların artması sebebiyle artan personel ve yatak ihtiyacı sebebiyle geçen hafta hastanelerdeki operasyonların büyük bir bölümü iptal edilmişti. Letonya, Kovid-19 pandemisinde komşusu Litvanya’nın ardından en kötü duruma sahip ikinci ülke olarak yer alıyor. 2 milyon nüfusa sahip olan Letonya’da toplam vaka sayısı 186 bin 869’a, toplam ölüm ise ise 2 bin 897’ye yükseldi.

Yorumlar (0)