Kuzey Kore, gerilimi artıracak adımlarına devam ediyor!

Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore ile görüşmelerin yeniden gündeme gelmesine rağmen gerilimi artıran bir tatbikat düzenledi.

DÜNYA 18.11.2019, 14:24
Kuzey Kore, gerilimi artıracak adımlarına devam ediyor!

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, ülke lideri Kim Jong Un'un da katılarak yakından izlediği bir hava indirme tatbikatı düzenledi. KCNA, lider Kim'in askerlerle birlikte fotoğraflarını da yayınladı. Kuzey Kore'nin düzenlediği tatbikat, ABD ve Güney Kore'nin Kuzey Kore'yle düzenleyeceği nükleer silahsızlandırma görüşmelerinin canlanabilmesi için ortak hava tatbikatının daha sonraki bir tarihe ertelenmesinin hemen üzerine düzenlendi.

ABD ve Güney Kore, tatbikatın ertelendiğini duyurmuştu

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Güney Kore Savunma Bakanı Jeong Kyeong-doo, geçtiğimiz gün Tayland'da düzenlenen Güney Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Savunma Bakanları Toplantısı'nın bir oturumunun ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kuzey Kore'yle temasları artırmak için ortak tatbikatın ertelendiğini açıklamıştı.

Trump da konu hakkında tweet atmıştı

ABD Başkanı Donald Trump da Kuzey Kore ile düzenlenmesi beklenen görüşmeler için bir çağrıda bulundu. Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Acele etmelisin ve anlaşmayı sağlamalısın. Yakında görüşürüz" ifadeleriyle Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a seslenmişti.

Kuzey Kore, "bıkkınlık veren müzakereleri" bitirmeye meyilli

İki ülke arasında 5 Ekim'de İsveç'te ayarlanan görüşmeler, Kuzey Kore'nin "ABD düşmanca davranıyor ve ilerleme kat etmeye yakın davranmıyor" şeklindeki iddiaları yüzünden ilk gününde iptal edilmişti. Kuzey Kore yönetimi, ABD'nin tavırlarını değiştirmediği takdirde "bıkkınlık veren müzakereleri" keseceğini açıklamıştı.

2019 sonu "son tarih"!

Kuzey Kore ve ABD arasındaki nükleer silahsızlandırma görüşmeleri için Kuzeyli lider Kim Jong Un tarafından 2019 sonu "son tarih" olarak belirlenmişti. Bu tarihe kadar iki taraf bir anlaşmaya varamazsa, Kuzey Kore yeniden müzakere masasına oturmayacağını ve nükleer çalışmalarını kendi iradesine göre devam ettireceğini iddia ediyor.

Yorumlar (0)