Kuzey Kore askeri amaçla yunusları eğitiyor olabilir

İddialar gerçekleşirse, Kuzey Kore, savaşla ilgili maksatlar doğrultusunda deniz memelilerini eğitme çalışması yürüttüğü bilinen ABD ve Rusya'ya katılmış olacak.

DÜNYA 15.11.2020, 22:26 16.11.2020, 16:55
Kuzey Kore askeri amaçla yunusları eğitiyor olabilir

Uzmanlar, istihbarata göre böyle bir yunus eğitme takviminin, Kim Jong-un'un Kuzey Kore donanmasını modernleştirme gayretleri kapsamında 2015'e kadar uzanabileceğini söyledi.

Uzmanlar, kafeslerin balık çiftliklerine de ait olabileceğine dair uyarırken, incelemelerin bunların tasarımlarının ülkede tespit edilen diğer balık çiftliklerininkiyle uyuşmadığına işaret ettiğini kaydetti.

ABD ve Rusya bu sistemi kullanıyor

Tahminler gerçekleşirse, Kuzey Kore, savaşla ilgili maksatlar doğrultusunda deniz memelilerini eğitme çalışması yürüttüğü bilinen ABD ve Rusya'ya katılmış olacak. 

Rusya foklar, yunuslar ve beyaz balinaları eğitirken, bu tip hayvan eğitme programlarına liderlik eden ABD görevlerde yunuslar ve denizaslanlarını kullanıyor.

Diğer yandan ABD ordusu, dünya okyanuslarında rakiplerini izlemek adına daha geniş bölgelere yayılabilen deniz türlerini kullanma arayışında.

"Sudaki sinyalleri algılayabiliyorlar"

2018'de aktif edilen Kalıcı Sucul Yaşam Sensörleri (PALS) projesi; balık, karides ve genetiği değiştirilmiş bitkilerin de dahil olduğu yaşam formlarını gözetleyecek. Zira söz konusu canlılar, duyusal yetenekleriyle sudaki sinyalleri algılayabiliyor. Bu da ABD'nin düşmanlarını izlemesini sağlayabilir. 

Programın yöneticisi Dr. Lori Adornato, girişimin başlangıç etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Okyanus ve denizler genelinde bulunan canlı organizmaların doğuştan gelen duyu yeteneklerinden yararlanabilirsek, rakiplerin hareketlerini izleme yetimizi geliştirebilir, bunu da sakınarak ve kalıcı şekilde yapabiliriz. Ayrıca rakip araç ebatlarını ve tiplerini yeterli hassasiyetle tespit edebiliriz." demişti.

Geçtiğimiz yıl Norveç'in en kuzey bölgesindeki sularda alışılmadık derecede arkadaş canlısı bir beyaz balina bulunmuş ve dünya çapında gündem olmuştu. 

Uzmanlar beyaz balinanın Rusya donanmasına ait bir üsten geldiği tahmininde bulunmuştu.



Yorumlar (0)