Kritik 'Kaşıkçı' mesajı: Emin olmamız gerekiyor!

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin açıklamalarda bulundu. Hunt, cinayetin emrini veren kişinin adalet önüne çıktığından emin olmaları gerektiğini açıkladı.

DÜNYA 11.07.2019, 16:14 11.07.2019, 16:18
Kritik 'Kaşıkçı' mesajı: Emin olmamız gerekiyor!

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin, "Bu korkunç cinayetin emrini veren kişinin adalet önüne çıktığından emin olmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Hunt, İngiliz ve Kanada dışişleri bakanlıklarının Londra’da gerçekleştirdiği Küresel Medya Özgürlüğü Konferası'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

'İngiltere’nin Cemal Kaşıkçı cinayetinde sorumluların adalet önüne çıkarılması için Suudi Arabistan’a nasıl baskı uyguladığı ve bir gelişme olmaması durumunda hangi adımları atacağı' sorusuna Hunt, “Bu cinayetin ülkemizin değerlerine tamamen aykırı olduğunu çok açıkça söyledik. Bunu çok üst düzeylerde, gerek Kral gerek Veliaht Prens'le gerekse Dışişleri Bakanıyla temaslarda kişisel olarak dile getirdim.” karşılığını verdi. 

Hunt, 'bu konuda uygun bir sürecin işlemesi konusunda son derece net' olduklarını belirterek, “Şu anda Suudi Arabistan’da devam eden bir süreç var. Bu korkunç cinayetle ilgili tutuklananlar var. Ne olacağını görmeyi bekliyoruz ancak şunu çok açık ifade ettik ki bu korkunç cinayetin emrini veren kişinin adalet önüne çıktığından emin olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

“Özgür medya sayesinde insanlar kime oy vereceklerine kendileri karar veriyor"

Bakan Hunt, kendisinin ve Kanadalı mevkidaşı Chrystia Freeland’ın liderliğinde düzenlenen medya özgürlüğü temalı uluslararası konferansın hedeflerine ilişkin, “Konferansın amacı özgür medyanın her ülkedeki demokratik gelişmenin çok önemli bir parçası olduğu ilkesini desteklemek.” dedi. 

Özgür medyanın iktidarın barışçıl olarak değişmesine ve insanların seçimlerde kime oy vereceklerine kendilerinin karar vermesine olanak sağladığını kaydeden Hunt, “Özgür medya insanların uygun süreç işletilmeden gözaltına alınmamasını ve tutuklanmamasını temin eder. Dolayısıyla demokratik gelişmenin gerçekten önemli bir parçasıdır. Biz de İngiltere ve Kanada olarak bu önemli ilkenin bayrağını dalgalandırmayı istiyoruz.” diye konuştu.

Amal Clooney'den 'Kaşıkçı cinayeti' eleştirisi 

İngiltere'nin Basın Özgürlüğü Özel Temsilcisi ve İnsan Hakları Avukatı Amal Clooney, ev sahibi dışişleri bakanlarının da katılım gösterdiği oturumda, İngiltere dahil dünya ülkelerine eleştiride bulundu. Clooney, "Geçen yıl Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı İstanbul'da, Suudi Arabistan yetkililerinin işkencesiyle öldürüldüğünde ve parçalara ayrıldığında dünya liderleri buna ortaklaşa omuz silkmenin çok az ötesine geçen bir tepki verdi." demişti. 

100 civarında ülkeden 60'ı bakan düzeyinde resmi temsilciler ile bin 500 gazeteci, Küresel Medya Özgürlüğü Konferası'nı takip ediyor.

Yorumlar (0)