Dünya liderlerine 'Kaşıkçı' tepkisi

İnsan Hakları Avukatı ve İngiltere'nin Basın Özgürlüğü Özel Temsilcisi Clooney, dünya liderlerinin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine gereken önemi vermediğini bildirdi.

DÜNYA 11.07.2019, 09:01 11.07.2019, 09:04
Dünya liderlerine 'Kaşıkçı' tepkisi

İngiltere ve Kanada dışişleri bakanlıkları, Londra'da 'Küresel Medya Özgürlüğü Konferansı' gerçekleştirdi. 

İnsan Hakları Avukatı ve İngiltere'nin Basın Özgürlüğü Özel Temsilcisi Amal Clooney, burada konuşma yaptı. 

Clooney, konuşmasında, "Geçen yıl Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı İstanbul'da, Suudi Arabistan yetkililerinin işkencesiyle öldürüldüğünde ve parçalara ayrıldığında, dünya liderleri buna ortaklaşa omuz silkmenin çok az ötesine geçen bir tepki verdi." açıklamasında bulundu.  

ABD Başkanı Donald Trump'a da eleştiride bulunan Clooney, ABD liderinin medyaya iftira attığını ve gazetecileri dünya çapında hedef haline getirdiğini açıkladı. 

"Kaderciliğe teslim olmak kolay olurdu"

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da Kaşıkçı cinayetine dikkat çekti. Hunt, "Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı'nın bir Suudi diplomatik mülkü içinde öldürüldüğü dünyada kaderciliğe teslim olmak kolay olurdu." diyer konuştu.

Hunt, gerçekleştirdikleri konferansa 100'den fazla ülkeden 60'ı bakan düzeyinde resmi temsilcinin ve bin 500 gazetecinin katılım göstermesini 'olumlu bir adım' olarak değerlendirdi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Ann Payne, izleyici olarak katıldığı oturumda söz aldı. Payne, Kaşıkçı cinayetini kınadı ve Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın bu konuda sunduğu rapora övgüler dizdi. 

Diğer bir yandan, konferansın düzenlendiği merkezin dışında toplanan bir grup, Wikileaks kurucusu Julian Assange'a verilen hapis cezası ve ABD hükümetine iade edilmesi ihtimali sebebiyle  İngiliz hükümetini protesto etti.

Küresel Medya Özgürlüğü Konferansı, İngiliz Dışişleri Bakanlığının Rus basın kuruluşları RT ve Sputnik'e akreditasyon vermemesi nedeniyle konuşulmuştu. 

Yorumlar (0)