Koronavirüs protestolara çare oldu

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki polis, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle halka açık toplantıların yasaklanmasını gerekçe göstererek bugün Başbakan Narendra Modi'nin vatandaşlık yasasına karşı aylardır süregelen protestoları kırdı.

DÜNYA 24.03.2020, 09:22
Koronavirüs protestolara çare oldu

Birçoğu kadın olan yüzlerce insan, Aralık ayının başından bu yana, Müslümanlara karşı ayrımcılık olarak görülen yasaya muhalefet için odak noktası haline gelen Shaheen Bagh mahallesindeki bir sokakta bir oturma eylemi düzenledi.

Delhi polisi ise zırhlı yüzlerce polisi göndererek bugün erken saatlerde protestocuları kuşattı ve dağılmalarını istedi.

Delhi Emniyet Müdürü D.C. Srivastava, gazetecilere verdiği demeçte, "bu koronavirüs salgınıyla uğraştığımız tehlikeli bir ortam, onları terk etmeye çağırdık" dedi.

Bazı göstericilerin polise direndiğini ve altı tanesi kadın olmak üzere en az dokuz kişinin gözaltına alındığını söyleyen Srivastava'ya karşın televizyonlar polisin buldozerler ile protesto yerindeki çadır ve reklam panolarını yıktığını gösterdi.

Hindistan, Covid-19'un yayılmasını durdurmak için ay sonuna kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti ve beşten fazla kişinin halka açık toplanmasını yasaklandı.

Vatandaşlık yasası

Komşu Müslüman çoğunluklu ülkelerden gayrimüslimlerin vatandaşlık kazanma yolunu kolaylaştıran Vatandaşlık Değişikliği Yasası, Aralık ayında kabul edildikten sonra Modi hükümetine karşı bazen şiddetli protestolara sebep oldu.

Hindular ve Müslümanlar arasındaki çatışmalarda, yasanın yol açtığı gösterilerde en az 78 kişi öldürüldü.

Eleştirmenler, yasanın Müslümanlara karşı ayrımcılık yaptığını ve Modi yönetiminin Hindistan'ın laik geleneklerini baltaladığı endişesini derinleştirdiğini söylüyor.

Sıçrama yakın

Hindistan, yeni tip koronavirüsten kaynaklı 471 vaka bildirdi ancak sağlık uzmanları büyük bir sıçramanın yakın olduğu konusunda uyarılarını yineliyor. Söz konusu durumun yetersiz finanse edilen ve çökmekte olan halk sağlığı altyapısını altüst edeceği bekleniyor.

Yorumlar (0)