Koronavirüs 3 gün canlı kalabiliyor!

Çin'de ortaya çıkan ve küresel bir salgına dönüşen son derece bulaşıcı yeni tip koronavirüs, saatlerce havada ve günlerce de yüzeylerde canlı ve bulaşıcı kalabiliyor.

DÜNYA 18.03.2020, 00:00 18.03.2020, 12:29
Koronavirüs 3 gün canlı kalabiliyor!

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar ile Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden bilim adamları, yeni tip koronavirüse enfekte olmuş bireyin öksürme ya da dokunma yoluyla etrafa saçtığı virüsleri taklit etmeye çalıştı.

Öksürük veya hapşırık yoluyla oluşturulan mikroskobik damlacıkları dağıtmak için bir aerosol kopyalayıcı cihaz kullanan bilim adamları, daha sonra yeni tip koronavirüsün farklı yüzeylerde ne kadar yaşayabilir kaldığını araştırdılar.

Testler, virüsün birisi öksürdüğünde veya hapşırdığında salınan damlacıklar tarafından taşınması durumunda en az üç saat boyunca havada asılı kalabilir ve insanları enfekte edebilir olduğunu gösterdi.

3 gün canlı kalabiliyor

Plastik ve paslanmaz çelikte, üç gün sonra virüsün canlı olarak tespit edilebildiğini gören araştırmacılar, kartona bulaşan virüsün 24 saat sonra öldüğünü kaydettiler. Bakırda ise, virüsün inaktive olması 4 saat sürdü.

Yarılanma ömrü açısından, virüsün havada asılı kalma durumunda, virüs parçacıklarının yarısının işlevini kaybetmesinin yaklaşık 66 dakika sürdüğü bulundu. Bu, bir saat ve altı dakika sonra, virüs parçacıklarının dörtte üçünün esasen inaktive edileceği, ancak yüzde 25'inin hala bulaşıcı olabileceği anlamına geliyor. Bu hesaba göre de üçüncü saatin sonunda canlı virüs miktarının yüzde 12.5'a düştüğü kaydedildi.

Paslanmaz çelikte, virüs parçacıklarının yarısının inaktif hale gelmesi 5 saat 38 dakika sürerken plastikteki yarılanma ömrü ise 6 saat 49 dakika.

Kartonda, yarılanma ömrünün yaklaşık üç buçuk saat olduğunu söyleyen araştırmacılar, karton üzerindeki sonuçlarda çok fazla değişkenlik olduğunu söyleyerek dikkatli olunmasını istiyor.

Araştırmada ortaya konan en kısa hayatta kalma süresinin ise, virüsün yarısının 46 dakika içinde etkisiz hale geldiği bakır üzerinde gerçekleştiği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)