KKTC’de görüldü: Asya kaplan sineğine karşı Bakanlıktan uyarı

KKTC Sağlık Bakanlığı, istilacı bir tür olan Asya kaplan sivrisineğinin Girne kentinde görüldüğünü duyurarak, vatandaşlardan tedbirli olmalarını istedi.

DÜNYA 28.12.2022, 10:06
KKTC’de görüldü: Asya kaplan sineğine karşı Bakanlıktan uyarı

Alerjik reaksiyonların yanı sıra Chikungunya, Zika, Sarı Humma, Batı Nil ve Dang Ateşi virüslerinin insan vücuduna geçmesine sebep olan Asya kaplan sivrisineği, KKTC'nin Girne şehrinde görüldü. KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların söz konusu sivrisinekten korunması için önlem almaları gerektiği ifade edildi.

Yakalama tuzağında bulundu, işlemler başlatıldı

Bakanlık tarafından paylaşılan yazılı bilgilendirmede, Girne kentinde oluşturulan ergin sivrisinek yakalama tuzaklarından bir tanesinin içerisinde Asya kaplan sivrisineği görüldüğü, gerçekleştirilen incelemeler sonucunda türe ait karakteristik özelliklerin kayıt altına alındığı belirtildi.

KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ekipleri tarafından, sivrisinekle mücadelenin söz konusu türün bulunduğu alanlarda titizlikle devam edildiği ve gereken bütün tedbirlerin alındığının dile getirildiği açıklamada, vatandaşlarında tedbir almasının bu mücadelede büyük bir önem taşıdığına işaret edildi.

Vatandaşlara tedbir çağrısı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelerde bulunuldu: "Asya kaplan sivrisineği olarak isimlendirilen tür küçük su birikintileri içerisinde çoğalmaktadır. Kendi balkonumuzda, bahçemizde ve evimizde yer alan yaşam ve üreme alanlarını bularak basit önlemler almak oldukça büyük önem taşımaktadır. Hayvanlar için bırakılan sular, süs havuzlar ve saksı altı kapları bu sivrisinek türünün en rahat üreyebileceği bölgelerdir. Bu suların hepsini haftada bir de değiştirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın yağmur nedeniyle su ile dolmuş olan kapları boşaltması ve sivrisinek üreme bölgeleri oluşmasına yönelik alacağı tedbirler önemlidir."

Yorumlar (0)