Kissinger'dan ABD ve Çin'e nasihat geldi

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, ABD ile Çin arasındaki problemlere dikkat çekerek tarafların anlaşmazlıklarını çözmeleri gerektiğini söyledi.

DÜNYA 16.11.2019, 17:50
Kissinger'dan ABD ve Çin'e nasihat geldi

Eski ABD Başkanı Richard Nixon döneminin Dışişleri Bakanı 1973 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi Henry Kissinger, dünyadaki ilk ve ikinci en büyük ekonomiler arasındaki farklılıkların her zaman var olduğunu söyleyerek ABD-Çin ilişkileri konusunda konusunda birkaç önemli diplomatik ipucu paylaştı.

"Dünya savaşlarından daha kötü"

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, tarafların anlaşmazlığı çözemediği takdirde, “Avrupa medeniyetini tahrip eden dünya savaşlarından daha kötü” bir durum ortaya çıkacağını söyleyerek ABD-Çin ticaret ilişkilerine dikkat çekti.

96 yaşındaki diplomat, ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi tarafından düzenlenen etkinlikte, "Artık zor bir dönemdeyiz. Her iki taraftaki liderlerin, dünyanın geleceğinin iki tarafın çözüm bulmaya ve kaçınılmaz zorlukları yönetmeye bağlı olduğunu anlayacağına eminim” ifadelerini kullandı.

"Çin, ABD'ye meydan okuyor"

Çin'in süper güç olarak evrilmesinin birçok yönünün ABD’ye meydan okuduğunu söyleyen Kissinger, tarihsel deneyim göz önüne alındığında, içinde bulunulan açmazın son derece tahmin edilebilir olduğunu vurguladı.

Kissinger, “Evrenin farklı bölgelerinde iki büyük ülkenin benzer pozisyonda olmaları önce asla gerçekleşmeyen bir fenomen” dedi. Ancak Kissinger, bu durumun taşıdığı potansiyel ve kalıcı tehlikeye de işaret ederek çatışmaya karşı uyarıda bulundu. “Bir tarafın diğerine egemen olabileceğini düşünmek artık mümkün değil. Bu tür bir rekabete sahip olmalarına alışmaları gerekiyor” diyen Kissinger, muhtemel bir çatışma durumunda bunun Pekin ve Washington için “felaket bir sonuç” olacağını söyledi.

Yorumlar (0)