Kırık cam ve moloz yığınlarından heykel dikildi!

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük patlamanın gerçekleştiği limanın karşısına bir heykel dikildiği görüldü. Söz konusu heykelde kırık cam ve moloz parçalarının kullanıldığı fark edildi.

DÜNYA 23.10.2020, 09:29
Kırık cam ve moloz yığınlarından heykel dikildi!

Olay, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelmişti. Beyrut Limanı'nda yangın çıkmış, alevlerin 2 bin 750 ton amonyum nitrata sıçraması üzerine şiddetli bir patlama meydana gelmişti. 

Söz konusu patlamanın anısına Beyrut Limanı'nın karşısına bir kadın heykeli yerleştirildi. Heykelde kırık cam ve moloz parçalarının kullanıldığı fark edildi. Ayrıca, heykelin altına kırık bir saatin yerleştirildiği de görüldü. 

Lübnanlı sanatçı Hayat Nazeri, heykeli Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamadan geriye kalan kırık cam ve molozlardan yaptığını ifade etti.  Nazeri, şiddetli patlamanın gerçekleştiği anı gösteren (saat 18.08) kırık bir saati de heykele dâhil ettiğini söyledi. 

İhmal nedeniyle meydana gelen ve hükümetin görevi bırakmasına yol açan patlamadan sonra halkın kızgınlığını göstermek için heykeli Beyrut Limanı'nın karşısına koyduklarını belirten Nazeri, sosyal medya hesabından da konuya ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Nazeri, söz konusu heykelin "hükümetin yaptıklarını" temsil ettiğini belirterek, "insanların önce yakıldığını, daha sonra da moloz, cam ve kül yığınlarına dönüştüğünü" ifade etti.

Bunun yeniden gerçekleşmesine müsaade edilmeyeceğini kaydeden Nazeri, yaşananların asla affedilemeyeceğini ve unutulmayacağını belirtti. Nazeri, Beyrut'un tekrar inşa edileceğini aktardı. 

Ne olmuştu?

4 Ağustos 2020 tarihinde Beyrut Limanı'nın 12 numaralı deposunda yangın çıkmıştı. Patlayıcı maddelerin yer aldığı depoda çıkan yangın, 2 bin 750 ton amonyum nitrata sıçramış, ardından korkunç bir patlama meydana gelmişti.

Söz konusu patlama sebebiyle 180'den fazla kişi yaşamını yitirmiş, binlerce kişi de yaralanmıştı. Korkunç patlamadan sonra onlarca kişinin de kaybolduğu ifade edilmişti.

Beyrut'ta bulunan birçok ev ve iş yeri de ağır tahribata uğramıştı. Beyrut Limanı'nda gerçekleşen patlama, ülkeyi 9-15 milyar dolarlık zarara uğratmıştı. 

İhmal nedeniyle gerçekleşen patlamadan sonra halk tarafından büyük tepki gösterilmiş, Başbakan Hassan Diyab liderliğinde olan hükümet istifa etmek zorunda kalmıştı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn da söz konusu istifayı kabul etmişti. 

Yorumlar (0)