Kim: "Nükleer silahımız var, kimse bizimle savaşamaz"

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, nükleer silahlar sayesinde ülkesinin güvende olduğunu, bu sebeple artık savaş yaşanmayacağını ifade etti. 

DÜNYA 28.07.2020, 11:45
Kim: "Nükleer silahımız var, kimse bizimle savaşamaz"

Kore Savaşı'nın bitişinin 67'nci yıldönümü dolayısıyla dün bir resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona katılan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, burada askerlere ve gazilere seslendi. 

Kuzey Kore lideri, sahip oldukları nükleer silahlar sayesinde ülkesinin güvende olduğunu, bu sebeple artık savaş yaşanmayacağını ifade etti. 

"Düşmanların tehditlerine karşı kendimizi savunabiliyoruz"

Nükleer programın "savunma" için oluşturulduğuna dikkat çeken Kim Jong-un, bütün nükleer silahları "herhangi bir gerilime son verecek mutlak güce sahip olmak" için geliştirdiklerini kaydetti. 

Kim Jong-un, düşmanlardan gelen tüm askeri tehditler ve baskılar karşısında Kuzey Kore'nin artık kendisini savunma kabiliyetine sahip olduğunu vurgulayarak, etkili nükleer silahlarla birlikte artık savaş yaşanmayacağını ve ülkesinin güvenliğinin garanti altına alınacağını bildirdi. 

ABD ile Kuzey Kore arasında müzakere süreci

Kim Jong-un'un bu açıklaması, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kuzey Kore arasında, Pyongyang yönetimine karşı hayata geçirilen yaptırımların yumuşatılması karşılığında nükleer programın yeniden değerlendirilmesini öngören görüşmelerin tıkanıklık yaşadığı bir zamana denk geldi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 12 Haziran 2018 tarihinde ilk defa görüşmüş, Kore'nin nükleer silahlardan temizlenmesi ve barışın kalıcı hale getirilmesi hususunda anlaşma sağlamışlardı. 

Donald Trump ile Kim Jong-un, Vietnam'da 26-27 Şubat 2019 tarihlerinde yeniden bir araya gelmiş, fakat söz konusu zirve sonuçsuz kalmıştı. En son 30 Haziran 2019 tarihinde Güney Kore ile Kuzey Kore arasında bulunan silahsızlandırılmış alanda bir araya gelen liderler, nükleer görüşmeleri devam ettirmeye yönelik karar almıştı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kuzey Kore arasında 2019 yılının Ekim ayında İsveç'te toplantılar gerçekleştirilmişti. Kuzey Koreli yetkililer, Amerikan yetkililerin eski tutumlarını sürdürmeleri nedeniyle bu toplantıların yarıda kaldığını belirtmişti.

Yorumlar (0)