Katalonya'daki kriz büyüyor: Torra'nın milletvekilliği düşürüldü!

İspanya'nn tartışmalı Katalonya Özerk Bölgesi'nin lideri Torra'nın milletvekilliği düşürüldü. Torra, bölge liderliğini yapmaya devam edecek.

DÜNYA 28.01.2020, 13:28
Katalonya'daki kriz büyüyor: Torra'nın milletvekilliği düşürüldü!

Katalonya Parlamentosu, bölgenin bağımsızlık yanlısı lideri Quim Torra'nın milletveklliğini düşürme kararı aldı. Parlamento Başkanı Roger Torrent, kararı alanın İspanyol bir mahkeme olduğunu ve karara uymak zorunda kaldıklarını söyledi. Torrent, mahkemenin aldığı karar üzerine atmak zorunda kaldıkları adımı geri almak için çalışacağını da söyledi.


Katalan Parlamento Başkanı Torrent

Quim Torra, böylelikle parlamentoda oy kullanamayacak ancak Katalan hükümetinin lideri olarak görev yapmaya devam edecek. Torrent, Katalan Parlamentosu'ndaki muhalif parti üyelerinin Torra'nın hükümet liderliğinden de istifa etmesi gerektiğini söylediklerini açıkladı.

Referandum sonrası seçimlerde de ayrılıkçılar kazanmıştı

Katalonya, 2017'de yapılan bir referandumun ardından tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti, ancak Madrid yönetimi Katalanların bu kararının üstüne doğrudan yönetim kararı almış ve bölgede yeni bir seçim düzenleneceğini ilan etmişti. Bağımsızlık yanlısı partiler bu seçimi de kazanarak parlamentoda çoğunluğu ele geçirmişti.


Katalan lider Torra

Katalan lider Quim Torra, seçim kampanyasında hapis cezası çeken Katalanların resimleri ve sembollerini kullandığı için 18 aylığına kamu görevlerinden uzaklaştırılırken seçim kurulu da Torra'nın milletvekilliğinin düşürülmesine karar vermişti. İspanya Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz hafta bu kararı onadı.

Torra'nın vekilliğinin düşmesine öfkelenen Katalanlar, parlamentonun önünde toplanarak polisle mücadeleye girişti. İki tarafın mücadelesinin ardından herhangi bir eylemcinin tutuklanmadığı açıklandı.

Sanchez, Barcelona'da bağımsızlık konusunu görüşecek


Başbakan Sanchez

İspanya'nın sosyalist Başbakan Pedro Sanchez, önümüzdeki hafta Barcelona'ya gelerek Katalonya'nın bağımsızlık çalışmaları hakkında bir toplantıya katılacak. Ayrılıkçı ve solcu Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) partisi, uzun bir siyasi açmazın ardından Sanchez'in başbakan seçilmesini sağlayacak şekilde taraf tutmuştu.

Torra'nın merkez-sağ Junts per Catalunya partisi ve ERC, Katalonya yönetiminde koalisyon ortaklığı yapıyor, ancak iki parti Torra'nın Katalonya liderliği yapıp yapmaması konusunda aynı fikirleri paylaşmıyor. İki partinin yaşadığı uyuşmazlık yüzünden Katalonya'da bir erken seçim gerçekleşebileceği düşünülüyor.

Yorumlar (0)