Kasım Süleymani'nin halefi: ABD bölgeden sürülecek!

ABD'nin operasyonu sonucu öldürülen İranlı komutan Kasım Süleymani'nin halefi Tuğgeneral İsmail Kaani, "İran'ın füze saldırıları, önünde sonunda ABD'yi bölgeden sürecek." dedi.

DÜNYA 09.01.2020, 13:56 09.01.2020, 14:03
Kasım Süleymani'nin halefi: ABD bölgeden sürülecek!

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin 3 Ocak günü ABD'nin operasyonu sonucu öldürülmesi ve misilleme olarak Irak'taki ABD üslerinin vurulmasının ardından bölgedeki gerginlik sürüyor.

Aynı zamanda, iki ülkeden peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Kasım Süleymani’nin ölümünün ardından Ayetullah Ali Hamaney tarafından halefi olarak ilan edilen Tuğgeneral İsmail Kaani, ABD'ye tehditler savurdu.

Kaani, "Tahran ders vermeye devam edecek. İran'ın füze saldırıları, önünde sonunda ABD'yi bölgeden sürecek." ifadesini kullandı. 

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'taki Ayn el-Esad hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurmuştu. Bunun üzerine İran devlet televizyonu, General Kasım Süleymani'nin intikamı kapsamında ABD'nin Irak'ta bulunan el-Esad ve Erbil üslerine 15 füze fırlatıldığı ve 80 Amerikan askerinin öldüğü bilgisini paylaşmıştı. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Amerika Süleymani'nin elini kesebilir fakat İran buna bacağını keserek yanıt verecek. General Süleymani, IŞİD, El Nusra ve El Kaide'ye karşı kahramanca savaştı. Eğer terörle mücadelesi olmasaydı şimdi Avrupa başkentleri büyük bir tehlikede olurdu. Süleymani'nin suikastine ilişkin son cevabımız ABD güçlerini bölgeden göndermemiz olacak." ifadelerini kullanmıştı. 

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, "İran'ın Amerikan üslerine saldırı haberini önceden aldık. Bu saldırının, sadece Amerikan askerlerinin bulunduğu bölgeleri kapsayacağı belirtildi. Fakat saldırılacak noktalar hakkında bilgi verilmedi." demişti. Abdulmehdi, bunun üzerine saldırı bilgisini kendisinin de Amerika'ya ulaştırdığını kaydetmişti. 

Trump: İran'la yeni anlaşma yapılmalı

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada, İran'ın düzenlediği saldırıda erken uyarı sistemi sayesinde hiçbir Amerikalı ve Iraklı'nın hayatını kaybetmediğini aktararak, "İran herkes için iyi olan bir hareketle durma kararı aldı, saldırı pozisyonundan çekilmiş görünüyor." demişti. 

Trump, İran'la gerginliğin artırılmasından ziyade yeni bir anlaşmaya odaklanılması gerektiğini belirterek, "İran'la yeni anlaşma yapılmalı, dünya daha barışçıl olmalı. İran büyük bir ülke olabilir. Şiddeti ve nefreti körüklediği sürece Ortadoğu'da barış ve istikrar sağlanamaz. ABD, İran'a cevap vermelidir. Bugün NATO'dan çok daha fazla adım atmasını isteyeceğim. Bizim Orta Doğu petrolüne ihtiyacımız yok." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)