Juan Guaido ikinci kez deldi

Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, Venezuela dışına çıkış yasağı bulunmasına karşın, Venezuela'dan nasıl ayrıldığına ve nasıl döneceğine ilişkin bilgi vermedi.

DÜNYA 21.01.2020, 06:57 21.01.2020, 07:16
Juan Guaido ikinci kez deldi

Muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, 25 ülkeden üst düzey temsilcinin katılımıyla Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen "Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı"nın sonunda gazetecilere açıklama yaptı.

Venezuela'daki silahlı isyancı sol örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusunun, (ELN) konferansın da gerçekleştirildiği Bogota'daki General Santander Polis Okuluna (ELN) 17 Ocak 2019 tarihinde gerçekleştirdiği ve 23 kişinin öldüğü bombalı araç saldırısına değinen muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, saldırıda ölen ve Kolombiya makamlarının ülkesinde terör eğitimi aldığını açıkladığı teröristten ötürü Venezuelalıların sorumluluk hissettiğini ifade etti.

Muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo gibi "terörü destekleme" iddiasıyla hedefe koydu.

Venezuela hükümetine "diktatör" dedi

Venezuela hükümetini "diktatörlük" olarak itham eden muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sadece bir diktatörlük değil, ELN ve eski FARC'ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) barış anlaşmasını kabul etmeyen ya da yeniden silahlanan unsurlarının yanı sıra Lübnan Hizbullah’ını da koruyan ve finanse eden bir diktatörlüktür."

Venezuela'dan nasıl çıktığını söylemedi

Muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, yurt dışına çıkış yasağı olmasına rağmen ülkeden nasıl çıktığının ve geri nasıl döneceğinin sorulması üzerine, detay vermek istemediğini kaydetti. 

Venezuela kimin kontrolünde?

Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun Venezuela'nın onun kontrolünde olduğuna yönelik ifadelerini hatırlatan muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, "O öyle söylüyor ama bakın ben buradayım işte." ifadelerini kullandı.

Guaido ayrıca Kolombiya tarafından Venezuela'nın Bogota Büyükelçisi olarak tanınacak Ulusal Meclsi (AN) Milletvekili Tomas Guanipa'yı temsilci olarak atadığını da ilan etti.

Josep Borrell ile görüşecek

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesinin (TSJ) Venezuela dışına çıkış yasağı koymasına rağmen 19 Ocak’ta Kolombiya’ya geçen muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenecek bu seneki zirvesine de gidecek.

Muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido ayrıca AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir görüşme yapacak. 

Juan Guaido'nun yasağı ikinci delişi

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesinin (TSJ) birçok suçlamadan ötürü Venezuela dışına çıkış yasağı koyduğu muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin yolladığı "insani yardımların" Venezuela'ya sokulması girişimi öncesinde, Kolombiya'da 22 Şubat 2019 tarihinde düzenlenen konserde ortaya çıkmıştı. Kendisini Venezuela'nın geçici devlet başkanı ilan eden muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido'nun Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesinin (TSJ) yurt dışına çıkış yasağını delmesi dünya gündemine oturmuştu.

Dünya gündemine oturan konser

Kolombiya'nın Cucuta şehrinde düzenlenen bu konserin ardından, 23 Şubat'ta başarısızlıkla sonuçlanan insani yardım sokma girişimine de katılan muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido, daha sonra bölgedeki bazı ülkeleri ziyaret etmişti.

Kolombiya'ya askerlerin yardımı ile geçtiğini öne süren muhalif AN (Ulusal Meclis) Milletvekili Juan Guaido'nun, sınırda yasa dışı faaliyetler gösteren Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçısı sağcı paramiliterlerle çekilmiş fotoğrafları ise 2019 yılının Eylül ayında sosyal medyada geniş yer almıştı.

Yorumlar (0)