Joe Biden, enflasyonun düşürülmesine ilişkin yasayı imzaladı

ABD Başkanı Biden, enflasyonun düşürülmesine ilişkin kapsamlı sağlık, vergi ve iklim düzenlemelerini konu alan yasayı imzaladı.

DÜNYA 17.08.2022, 09:42 17.08.2022, 13:32
Joe Biden, enflasyonun düşürülmesine ilişkin yasayı imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, Kongrenin onayını da alan "Enflasyonu Düşürme Yasası"nı düzenlenen imza töreniyle Beyaz Saray’da onayladı.

"Bu yasa çok büyük bir adım"

Biden, törende yaptığı konuşmada yasanın ABD tarihindeki en önemli yasalarından bir tanesi olduğunu belirterek "Bu yasa, şu ana kadar iklim konusunda atılmış en büyük adımdır" şeklinde konuştu.

Yasa, sağlık konusunda önemli olanaklar sağlayacak

Yasanın ABD'nin iklim değişikli ile mücadele konusunda cesur ilave adımlar atmasına izin vereceğini de ifade eden Biden, sağlık hizmeti alabilmek için mücadele eden Amerikalı vatandaşlaraysa oldukça önemli olanaklar sağlayacağını anlattı.

"Gelecek 10 sene içinde bütçe açığı azalacak"

ABD başkanı Biden, yasa ile beraber gelecek 10 sene içinde bütçe açığının tam 300 milyar dolardan fazla azaltılacağını belirterek enflasyonla mücadele edebilmek için açıkların azaltılacağını ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, zengin vatandaşların vergilerden üzerlerine düşen "adil payı" ödemelerinin de sağlanacağını dile getiren Biden, büyük şirketlerin bundan sonra minimum %15 kurumlar vergisi ödemek zorunda olduğunu açıkladı.

"Özel çıkarlar kaybetti, Amerikan halkı kazandı"

Biden, Kongrede yer alan Cumhuriyetçileri özel çıkarlarından yana durmakla suçlayarak Demokratların Amerikan milletinin yanında durduğunu, Cumhuriyetçilerin de bu yasaya karşı oy kullandığını söyledi. Biden, "Özel çıkarlar kaybetti, Amerikan halkı kazandı" dedi.

Biden yönetimi için ara seçimler öncesi "zafer" olarak yorumlanıyor

ABD tarihindeki en büyük "iklim paketi" olarak görülen yasa, Biden yönetiminin 8 Kasım tarihindeki ara secimler öncesi ekonomik ve siyasi zaferi olarak nitelendiriliyor.

Söz konusu olan yasa, iklim değişikliği ile mücadele, ilaç fiyatlarında düşüş yapılması ve vergi uygulamalarına dair düzenlemeleri içeriyor.

Bunun dışında hazırlanan bu yeni yasa ile sera gazı emisyonunun kullanılmasının azaltılması ve tüketicilerin daha yeşil enerjiye yönlendirilmesi, yaşlı vatandaşların reçeteli ilaç ücretlerinin düşürülmesi ve şirketlerle zenginler için vergi uygulamalarının daha da sıkılaştırılması amaçlanıyor.

Yasa, enflasyonu düşürecek

Enflasyonu düşürmeye yardımcı olması amacıyla hazırlanan yasa kapsamında, reçeteli ilaç fiyatlandırma reformu ve yeni vergi düzenlemeleri ile gelecek 10 yıl içinde 739 milyar dolar kadar gelir sağlanması ayrıca 433 milyar dolar da harcama yapılması bekleniyor. Yasanın bütçe açığını ise 300 milyar dolardan fazla azaltacağı öngörülüyor.

İklim değişikliği ile mücadelede 369 milyar dolarlık kaynak

Hazırlanan yasa tasarısında, iklim değişikliği ve enerji güvenliğiyle mücadeleye ilişkin yatırımlar için toplam 369 milyar dolar kadar bir kaynak ayrılıyor.

Bu yatırımlarla beraber, enerji faturalarının senede 500 ile 1000 dolar arasında düşürülmesi hedeflenirken, karbon emisyonunun 2030 yılına kadar %40 oranında azaltılması ve hayata geçirilecek olan yeni projeler ile istihdama da katkı verilmesi amaçlanıyor.

Öte yandan yeni yasa ile sağlık sigortası maliyetlerinin de azaltılması için toplam 64 milyar dolar kaynak ayrıldı ve 13 milyon ailenin de senede ortalama 800 dolar kadar tasarruf sağlaması hedefleniyor.

Yorumlar (0)