Japonya'da 7,3'lük depremin bilançosu!

Japonya’da dün gece meydana gelen ve büyüklüğü 7,3 olan depremde 100'den fazla yaralının olduğu bildirildi. Büyük depremde can kaybı yok.

DÜNYA 14.02.2021, 09:40
Japonya'da 7,3'lük depremin bilançosu!

Dün gece Japonya'nın kuzeydoğusunda olan Fukuşima eyaletinde meydana gelen ve büyüklüğü 7,3 olan deprem sonrası Fukuşima eyaleti genelinde 100'ün üzerinde yaralının bulunduğu açıklandı.

JMA'dan (Japonya Meteoroloji Ajansı) yapılan yazılı açıklamada, Fukuşima eyaleti açıklarında dün gece Japonya yerel saatiyle 23.07’de, yerin 60 kilometre derinliğinde yer sarsıntısı kaydedildiği bildirildi.

Fukuşima kıyılarında yaşanan yer sarsıntısının büyüklüğü önce 7,1 olarak açıklanmıştı. Depremin büyüklüğü 7,3 olarak güncellendi. 23.08 olarak duyurulan deprem saatinin ise 23.07 olduğu kaydedildi.

Fukuşima kıyılarında büyük dalgalanmaların meydana geldiği ancak tsunami tehlikesinin bulunmadığının altı çizildi.

Deprem, İwate, Miyagi, Gunma, Akita, Aomori, Saitama ve ülkenin başkenti Tokyo'da da hissedildi.

Bölge genelinde 100’ün üzerinde yaralı bildirildiği ancak ölüm kaydedilmediği ifade edildi.

Bölge genelinde konuşlu nükleer santraller hakkında da açıklama geldi. Santrallerde anormallik görülmediği, inceleme çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Japon hükümeti alarm verdi, ülke tetikte!

Sabah saatlerinde toplanan kabine üyeleri, depremin yol açtığı hasara dair bilgilendirildi.

Basın toplantısı düzenleyen Kabine Başsekreteri Kato Katsunobu, Başbakanlık Ofisinde bir görev gücü oluşturulduğu bilgisini verdi.

Arama kurtarma ve hasar tespiti faaliyetleri için Japonya Başbakanı Suga Yoşihide'nin de oluşturulan görev gücüne talimatlarda bulunduğu kaydedildi.

Suga, depremin ardından Afet Yönetim Bakanı Haçiro Okonogi’yi çağırdı.

Görüşme sonrası Başbakan Suga, yer sarsıntısı sonrası can kaybı bildiriminde bulunulmadığını belirterek, yaralılara da geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Savunma Bakanı Kişi Nobuo ise yer sarsıntısı sonrası ciddi hasar oluşmadığına işaret ederek, ilgili bakanlık koordinesinde yerel idarelerle iş birliğine devam edildiğini ifade etti.

Savunma Bakanı, gerekli görülmesi durumunda SDF (Öz Savunma Kuvvetleri) güçlerinin afet yardım vazifesine hazır olduğunun altını çizdi.

Su ve elektrik kesintisi yaşanıyor, heyelanlar var!

Öte yandan Joban Otoyolunda heyelan ve bazı bölgelerde de su kesintileri yaşanıyor.

Depremin ardından birkaç noktada küçük çaplı yangın çıktığı, yangınların kısa sürede söndürüldüğü belirtildi. Artçı sarsıntılara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğine dair duyuru yapıldı.

Bölge geneli şiddetli sarsıntı sonrası yaklaşık 900.000 haneyi kapsayan elektrik kesintilerinin ise sabaha karşı normale döndüğü ve tüm hanelere elektrik verildiği belirtildi.

Doğu Japonya Demiryolları tren seferlerinden küçük bölümü askıya alındı.

Fukuşima eyalet valiliği, eyalette oluşturulan 60’ın üzerinde tahliye merkezinde sarsıntı sonrası geçici barınma sağlandığını bildirdi.

Tsunami riski yok

Yer sarsıntısı sonrası açıklama yapan Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü Profesörü Satake Kenji, 2011 yılında yaşanan ve büyüklüğü 9 olan Tohoku depremini hatırlatarak, 10 sene sonra bu ölçekte bir artçı sarsıntının yaşanmasının şaşırtıcı olmadığını ifade etti.

Kıyı dalgalanmaları üzerinde de değerlendirmede bulunan Prof. Satake, depremin deniz yüzeyinin 55 kilometre derinliğinde olması nedeniyle tsunami riskinin de oluşmadığına vurgu yaptı.

Yorumlar (0)