İsviçre'den ‘‘Tahıl Koridoru Anlaşması’’ konusunda Türkiye’ye destek

İsviçre, Türkiye ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yenilenmesi için gösterdiği çabaları desteklediğini açıkladı.

DÜNYA 18.07.2023, 16:55
İsviçre'den ‘‘Tahıl Koridoru Anlaşması’’ konusunda Türkiye’ye destek

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Rusya devletinin Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasından çekilme yönünde verdiği karara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

‘‘Türkiye ve BM’nin çabasını memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz’’

Açıklamada, "İsviçre, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin çekilme kararından dolayı üzüntü duyuyor ayrıca küresel gıda güvenliğini sağlayabilmek için yakın zamanda söz konusu anlaşmanın yenilenmesini umut ediyor. Türkiye ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in anlaşma konusundaki yorulmak bilmez çabasını ise memnuniyetle karşılıyor ve onları destekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

Rusya'dan tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin açıklama: Fiilen son buldu!

Bir buçuk yıldır devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı'nın dünya üzerindeki gıda fiyatlarına etkisini azaltmak için Rusya, Türkiye, BM ve Ukrayna, arasında 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da düzenlenen tören ile Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

17 Temmuz’da anlaşmanın süresinin dolması üzerine açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Tahıl koridoru anlaşması bugün itibari ile fiilen son bulmuş ve durdurulmuştur. Rusya, öne sürdüğü şatların uygulanmaya başlaması halinde derhal tahıl anlaşmasına geri dönecektir. Anlaşmanın Rusya ilişkin kısmı yerine getirilmemiştir." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya’yı kararından geri döndürmek istediler

Bunun üzerine Çin, İngiltere, ABD, Avrupa Birliği, NATO ve BM, Rusya'yı vermiş olduğu bu kararından dönmeye davet etmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı: "Rusya tüm dünyaya şantaj yapıyor"

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise "Rusya tüm dünyaya şantaj yapıyor" ifadelerini kullanmış, bunun yalnızca Ukraynalı vatandaşları değil, dünyadaki milyonlarca kişiyi etkilediğini vurgulamıştı.

Yorumlar (0)