İsveçli aktivistler: Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonu nefret suçu sayılsın!

İsveç'te Sivil Haklar Örgütü (Civil Rights Defenders) aktivistleri, Kur'an-ı Kerim yakma eyleminin ülkelerinde nefret suçu kapsamına girmesini ve bu tür provokatif eylemlerin önüne geçilmesini talep etti.

DÜNYA 25.07.2023, 17:00
İsveçli aktivistler: Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonu nefret suçu sayılsın!

Aktivistler John Stauffer ve Anders L Pettersson İsveç'in en büyük siyasi içerikli gazetesi olan Dagens Nyheter için "Kur'an-ı Kerim’in yakılmasını durdurmak amacıyla nefret suçu yasasını devreye alın" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

‘‘Kur'an-ı Kerim yakan kişi yargılanmalıdır’’

Yazıda, İsveç'te nefret suçu kanunun bu provokasyonlarda etkin şekilde kullanılması istendi ve halihazırda "İsveç'te var olan güçlü nefret suçu yasası uygulamaları gereğince; Kur'an-ı Kerim yakan kişi yargılanmalıdır. Ancak Kur'an yakma eylemleri, İsveç'teki bir mahkemede sadece etnik gruplara yönelik kışkırtma olarak değerlendirilmiyor. En yaygın karşı argüman, Kur'an-ı Kerim’in yakılmasının yalnızca ifade özgürlüğünün kullanılması olduğu yönünde. Fakat bu argüman hem tarihsel hem de yasal destekten yoksundur." İfadelerine yer verildi.

İsveç'in, Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığı Sözleşmesi'nin haricinde BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmeler ile uyumlu nefret suçu mevzuatına sahip olduğunu anımsatan aktivistler, "İsveç'te Müslümanlar genellik ile savunmasız bir azınlık gruptan oluşuyor. Bugün İslamofobi İsveç'te giderek büyüyor. Hem Suç Önleme Konseyi, hem de Ayrımcılık Ombudsmanı İslamofobik ayrımcılık vakalarının ve nefret suçlarının hızla arttığı konusunda çeşitli uyarıda bulunuyor. Tüm bunlara rağmen savcılar Kur'an-ı Kerim yakma vakalarını, nefret suçu haricinde dar bir çerçevede değerlendiriyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.

İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonları

Danimarkalı aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan, 2022 yılında Paskalya tatili boyunca Norköpin, Jönköping, Malmö ve başkent Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarına devam etmişti.

Paludan'ın eylemlerinin durdurulmasını isteyen göstericiler, yollarda lastik yakarak polise taşlar ile saldırmıştı. Çıkan olaylarda ise 104 polis ile 14 gösterici yaralanmış, 20 polis aracı da yakılarak tahrip edilmişti.

İsveç’te Kur’an yakma eylemleri polis koruması altında yapılıyor

İsveç'in başkenti Stockholm'de 21 Ocak tarihinde Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı. Kalabalık polis koruması altında gerçekleştirilen eylem esnasında Paludan'ın yanına hiç kimsenin yaklaşmasına izin verilmemişti.

Irak asıllı Salwan Momika ise 28 Haziran'da Stockholm'deki Stockholm Camisi önünde Kurban Bayramı'nın birinci günü polis koruması eşliğinde Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Momika, 20 Temmuz tarihinde de Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması eşliğinde Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını ayaklarının altına almıştı.

Yorumlar (0)