İsveç'ten Türkiye yorumu: İlişkiler derinleşecek!

NATO Liderler Zirvesi'nde yapılan mutabakat kapsamında 26 Ağustos'ta Türkiye ve Finlandiya ile gerçekleştirilen üçlü toplantı hakkında konuşan İsveç Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Oscar Stenström, "İş birliğinin artırılması kararını aldık." dedi.

DÜNYA 06.09.2022, 17:00 07.09.2022, 10:27 Hakan Öksüz
İsveç'ten Türkiye yorumu: İlişkiler derinleşecek!

Rusya tehdidine önlem olarak NATO üyesi olmak için başvuru yapan İsveç, Türkiye'nin de onayını almıştı. İspanya'daki NATO Liderler Zirvesi'nde Türkiye ve Finlandiya ile yapılan üçlü mutabakat, dünya kamuoyunun gündemine oturmuştu. Mutabakat kapsamında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında 26 Ağustos'ta ilk toplantı yapıldı. Daimi Ortak Mekanizma'nın Finlandiya'da düzenlenen ilk toplantısında olumlu bir havanın estiği aktarıldı.

Oscar Stenström, 26 Ağustos'taki toplantıyı yorumladı

İsveç Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Oscar Stenström, söz konusu görüşmeyle ilgili açıklamalarda bulundu. 28 Haziran'da Türkiye ve İsveç ile birlikte Üçlü Muhtıra anlaşmasına imza attıklarını hatırlatan Stenström, "Bu anlaşma kapsamında 26 Ağustos'ta yaptığımız toplantı bir hayli olumlu geçti. Güvenlik konusunda Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki iş birliğinin artırılması kararını aldık. Üç ülke arasındaki ortaklık, bu süreçle birlikte derinleşecek. Sonuç olarak biz de tıpkı Türkiye gibi bir NATO ülkesi olacağız. Bu iş birliği oldukça doğal." dedi.

NATO Liderler Zirvesi, İsveç ve Finlandiya'yı ipten aldı

Şubat ayında Ukrayna'ya savaş açan Rusya, özellikle Kuzey ve Doğu Avrupa'da endişelere neden oldu. Ukrayna'nın durumunu bir ders olarak gören İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi olmak için girişimlerini hızlandırdı. Türkiye'den kaçan teröristlerin uzun yıllardır İsveç ve Finlandiya'yı sığınak olarak kullanması, NATO üyeliği sürecini tıkadı. 28 Haziran'da Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde imzalanan Üçlü Muhtıra ile sorun giderildi. Türkiye, taleplerinin yerine getirilmesi durumunda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini destekleme taahhüdünde bulundu.

Yorumlar (0)