İsrail polisi korudu, fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa’yı bastı

Kudüs’te fanatik Yahudiler, bir kez daha Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. İsrail polisinin o anlarda fanatik Yahudi grubu koruduğu görüldü. 

DÜNYA 18.10.2022, 15:36 19.10.2022, 17:05
İsrail polisi korudu, fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa’yı bastı

Yaşananlara ilişkin yazılı bir açıklama yayımlayan Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, “Yahudi yerleşimciler, işgal altında bulunan Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinden Mescid-i Aksa’ya yeni bir baskın düzenlemiştir. Fanatik Yahudiler, Harem-i Şerif'in El-Esbat ve Kattanin kapıları önünde Talmudik ayini yapmışlardır. Yahudi bayramlarından biri olan ‘Sukot Bayramı’ bahanesiyle, 11 Ekim’den itibaren 5 bin 94 fanatik Yahudi, İsrail polisinin özel koruması altında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemiştir” bilgisi paylaşıldı. 

50 yaş altı Filistinlilere giriş yasağı 

Öte yandan fanatik Yahudi grubun baskın esnasında Filistinlilere yönelik kışkırtıcı hareketlerde bulundukları, İsrail polisinin ise tepki gösteren Filistinleri sert bir tavırla uyardığı bildirildi. Ayrıca İsrail polisi, Yahudilerin söz konusu bayramı bitinceye kadar, 50 yaş altındaki tüm Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girişini yasakladı. 

Yahudi yerleşimciler, dini bayramlarda Mescid-i Aksa’ya baskın düzenliyor

Mescid-i Aksa’ya yönelik sık sık provokatif girişimlerde bulunan fanatik Yahudi gruplar, özellikle dini bayramlarında Mescid-i Aksa’ya baskınlarını artıyor. İsrailli Yahudi yerleşimciler, 4-5 Ekim tarihlerinde de “Yom Kippur Bayramı”nı bahane ederek, İsrail polisinin geniş koruması eşliğinde Mescid-i Aksa’ya girmişti. 

2003 yılından bu yana baskınlar devam ediyor

Mescid-i Aksa, Ürdün ile İsrail arasında 1994 yılında imzalanan barış antlaşması kapsamında Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin himayesinde bulunuyor. Ancak Yahudiler, 2003 yılından beri söz konusu idarenin izni olmadan, İsrail'in tek taraflı kararıyla ve polis koruması eşliğinde kutsal mabede giriyor. Bu girişleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini vurguluyor.

Yorumlar (0)