İsrail-Hamas çatışmasında son durum: İsrail ordusu son 3 günde 8 hastaneyi doğrudan bombaladı

İsrail – Filistin savaşında son dakika haberler gelmeye devam ediyor... Husiler Yemen'de bir ABD SİHA'sını düşürdüklerini duyurdu. ABD SİHA'nın düştüğünü kabul etti. Bu açıklamadan saatler sonra Pentagon, Suriye'ye hava saldırısı düzenledi. ABD'li yetkililer İran bağlantılı tesisin hedef alındığını duyurdu. İsrail, Batı Cebaliye'de Hamas'ın 17. karakolu olarak bilinen kalesini ele geçirdiğini söyledi. Gazze'deki hükümet, İsrail ordusunun son 3 günde 8 hastaneyi doğrudan bombaladığını duyurdu. İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 18 hastane hizmet dışı kaldı.

DÜNYA 09.11.2023, 10:51 09.11.2023, 17:43 Hanife
İsrail-Hamas çatışmasında son durum: İsrail ordusu son 3 günde 8 hastaneyi doğrudan bombaladı

Bir ayın geride kaldığı İsrail - Hamas çatışmasında saat saat son dakika gelişmeler…

17.31

Gazze'de Can Kaybı Artıyor

Gazze'de Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının 10 bin 812'ye yükseldiğini açıkladı. Bunların 4412'si çocuk.

16:50

Macron'dan 'Çatışmalara Ara' Çağrısı

Paris’te düzenlenen “Gazze’deki Siviller için Uluslararası İnsani Konferans”ta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Gazze’de durumun ciddi olduğunu belirterek "Hızlıca çatışmalara insani ara verilmesi ve ateşkes için çalışılması gerekiyor” dedi.

16:25

İsrail'den Batı Şeria'ya Baskın: 8 Kişi Hayatını Kaybetti

Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ne düzenlediği kara harekatını genişleten İsrail ordusu, sivil yerleşim yerlerine gece gündüz baskınlar düzenlemekten de geri durmuyor.

IDF tarafından Filistin’in işgal altındaki Batı Şeria bölgesine bağlı Cenin şehrine ve mülteci kampına düzenlenen baskında çatışma çıktı. Baskın sırasında İsrail askerlerinin sivillere ateş açması sonucu 8 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralanan 14 Filistinli ise tedavi altına alındı.

15:12

Reisi: Gazze’deki Soykırımdan Batı Dünyası ve ABD Sorumludur

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16'ncı Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Şu an Gazze'de dünyanın en büyük soykırımı gerçekleşiyor. İran olarak siyonistlerin Gazze'ye yönelik saldırılarının devam etmesinden Batı dünyası ve ABD yönetimini sorumlu tutuyoruz" dedi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ise "Savaşın bölgeye yayılma tehdidi giderek daha gerçek bir hal alıyor" ifadesini kullandı.

13:51

Belçika Sonunda Çark Etti: İsrail'e Karşı Yaptırım Zamanı Geldi

Belçika başbakan yardımcısı Çarşamba günü Belçika hükümetine İsrail'e karşı yaptırımlar uygulamaya ve Gazze'deki hastane ve mülteci kamplarına yönelik bombalama olaylarını soruşturulması konusunda çağrıda bulundu.

Başbakan yardımcısı Petra De Sutter, Nieuwsblad gazetesine verdiği demeçte, 'İsrail'e karşı yaptırımların zamanı geldi. İsrail'in uluslararası ateşkes taleplerini umursamadığı açık' ifadelerine yer verdi. De Sutter, Avrupa Birliği'nin İsrail ile daha iyi ekonomik ve siyasi işbirliğini amaçlayan ortaklık anlaşmasını derhal askıya alması gerektiğini söyledi.

Ayrıca işgal altındaki Filistin topraklarından gelen ürünlere ithalat yasağı getirilmesi gerektiğini ve şiddet yanlısı yerleşimcilerin, politikacıların ve savaş suçlarından sorumlu askerlerin AB'ye girişinin yasaklanması gerektiğinin altını çizdi.

11:56

Cibaliye'de 10 Saat Süren Çatışma

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Hamas mensupları ile Gazze şehrinin kuzeyindeki Cibaliye'de çatışmaların gece boyunca devam ettiği belirtildi. 10 saat sürdüğü belirtilen çatışmada İsrail askerlerinin Hamas mensupları ile karşı karşıya geldiği ifade edildi. Çatışmadan görüntüler de paylaşıldı.

11:53

Şifa Hastanesine Acil Tıbbi Yardım Ulaştı

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortak yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki en büyük tıbbi kompleks ve hastane olan Şifa Hastanesi’ne acil tıbbi malzeme ve ilaç teslimatının ulaştığı belirtildi.

11.43

Gazze'deki hükümet: İsrail ordusu son 3 günde 8 hastaneyi doğrudan bombaladı

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, bölgedeki duruma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada,  İsrail güçlerinin dün gece Şifa Hastanesi'nin avlusunu, kısa süre önce de Nasr Hastanesi'nin girişini vurduğunu aktardı.

Maruf, İsrail ordusunun son 3 günde 8 hastaneyi doğrudan bombaladığını, saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 18 hastanenin hizmet dışı kaldığını ifade etti.



İsrail'in, hastaneleri bombalamasının ve onları askeri hedeflere dönüştürmesinin uluslararası hukuka göre "savaş suçu" olduğunu vurgulayan Maruf, korunması gereken bu tesislere yönelik saldırılar sonucu onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını kaydetti.

09:45

İsrail Duyurdu: Hamas'ın Kalesini Ele Geçirdik

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Nahal Piyade Tugayı'na bağlı birliklerin, 10 saatlik çatışmanın ardından Batı Cebaliye'de Hamas'ın 17. karakolu olarak bilinen kalesini ele geçirdiğini söyledi. Açıklamada çatışmaların tünellerde de yaşadığı bilgisine yer verildi. IDF'ye göre çatışmalar sırasında düzinelerce Hamas üyesi öldürüldü.

09:33

IDF, Ramallah'taki Kampa Baskın Düzenledi

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'daki Ramallah'taki Amari kampına baskın düzenledi. Gelen ilk bilgilere göre çok sayıda kişi yaralandı ve tutuklandı.

07:05

Fransa Başbakanı Villepin: İsrail İntikam Politikası İzliyor

Eski Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, France Info'ya verdiği röportajda, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hükümetinin 7 Ekim'de ülkesinin güvenliğini sağlayamamasından doğrudan sorumlu olduğunu belirtti. Villepin, İsrail hükümetinin 7 Ekim Hamas saldırısına verdiği yanıtla ilgili ise; 'güç kullanımı İsrail halkının güvenliğini sağlamaz' dedi.

Daha önce Fransa dışişleri bakanı olarak da görev yapan Villepin, Netanyahu'nun ikinci başarısızlığının işgal ve sömürgeleştirme politikasını teşvik etmesi olduğunu söyledi.

Villepin, Gazze'deki bombalamaların gerekçesinin hatalı olduğunu ve Netanyahu hükümetinin intikam politikası izlediğini sözlerine ekledi.

06:50

Washıngton Post'tan Geri Adım: Irkçı Karikatür Kaldırıldı

Washington Post, okuyucularından gelen tepkiler üzerine Filistinlilere yönelik 'ırkçı' karikatürü kaldırdı. Michael Ramirez'in çizdiği karikatüre gelen tepkilerin ardından gazete adına açıklamalarda bulunan David Shipley, “Michael Ramirez'in Gazze'deki savaşla ilgili yayınladığımız ve yayınlanmasını onayladığım karikatür birçok okuyucu tarafından ırkçı olarak görüldü. Amacım bu değildi. Ancak verilen tepki beni derin bir şeyi kaçırdığıma ikna etti ve bundan pişmanım.” dedi.

06:40

ABD’de Cumhuriyetçi Adaylar 'Netanyahu' Dedi

Cumhuriyetçi Parti'nin ABD Başkan adayları Ron DeSantis ve Nikki Haley, Çarşamba gecesi yapılan bir tartışmada İsrail'e desteklerini dile getirdi. Florida Valisi DeSantis, Netanyahu'ya Hamas'la olan işi kesin olarak bitirmesini söyleyeceğini söyledi. Eski BM büyükelçisi Haley, Biden yönetimini İsrail'e insani duraklamalar uygulaması konusunda baskı yaptığı için eleştirdi.

04:49

Pentagon Suriye'yi Vurdu, Yemen'de ABD Siha'sı Düşürdü

ABD, Suriye'nin doğusunda İran destekli milisler tarafından kullanılan bir tesise hava saldırısı düzenledi. Guardian bu gelişmeyi 'Pentagon, bölgesel çatışma korkuları artarken ABD'nin Suriye'de İran bağlantılı bir tesisi vurduğunu söyledi' başlığı ile okurlarına sundu.

Bu ABD'nin son haftada bölgeye düzenlediği ikinci hava saldırısı olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz saatlerde ise Husiler, Yemen karasularında ABD'ye ait SİHA'yı düşürdüğünü iddia etmiş, ABD, Yemen kıyısı açıklarında SİHA'nın düştüğünü teyit etmişti. Düşen ABD SİHA'sına ait görüntüler yayınlandı. Görüntüler ABD basınında geniş yer buldu.

Yorumlar (0)