İsrail'de seçimler

İsrail'de son 5 ay içinde ikinci kez yapılan genel seçimlerde hükümet kuracak çoğunluk yine sağlanamadı.

DÜNYA 18.09.2019, 10:35
İsrail'de seçimler

Başbakan Binyamin Netanyahu ve eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz arasında büyük çekişme yaşanan seçimde İsrail kaynaklarından alınan bilgilere göre oyların yüzde 92'si sayılmış durumda. Bu sonuçlarla Netanyahu'nun partisi Likud ve Gantz'ın partisi Mavi-Beyaz (Kahol Lavan), 120 kişiden oluşan İsrail meclisi Knesset'te hükümet kuracak çoğunluğu elde edemedi.

Likud 31 ila 33, Kahol Lavan ise 32 ila 34 arasında bir sandalye kazandı. İttifaklarla elde edilecek vekil sayısı ise Likud önderliğindeki sağ blokta 56, Mavi-Beyaz'ın çoğunluğundaki sol blokta ise 55. Tek başına hükümet kurabilmek için taraflardan birinin 61 sandalye kazanması gerekiyordu. Çıkan ilk sonuçlarla birlikte eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın milliyetçi Evimiz İsrail (Yisrael Beitenu) partisinin yeni hükümetin kurulmasında kilit rol oynayacağı düşünülüyor.

Lieberman ve Evimiz İsrail sağ kanadı temsil etmelerine karşın Nisan'da yapılan genel seçimden sonra askerlik yasası nedeniyle Netanyahu önderliğindeki koalisyona katılmayı reddetmişti.

"Üstümüze düşeni yaptık"

Netanyanu'hun en büyük rakibi Mavi-Beyaz lideri Benny Gantz seçimlerden sonra kamera karşısına geçip "Üstümüze düşeni yaptık. Netanyahu başarısız oldu ve beşinci kez seçilemedi" demişti. Sandıktan çıkan sonuçlardan hoşnut olduğu gözlenen Gantz, öncelikle resmî sonuçları beklediklerini ifade ederek koalisyon hükümetinin kurulması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Resmî sonuçların 1 hafta kadar sonra açıklanacağı belirtilirken, oylar sayıldıkça Knesset'in sonuçları güncelleyeceği ve resmi sonuçlara yakın rakamların bir gün sonra ortaya çıkacağı açıklandı.

Bu yıl ikinci seçim

İsrail'de bu yıl Nisan ayındaki seçimlerin sonrasında Netanyahu hükümet kuramamış ve bunun üzerine seçimlerin yenilenmesine karar verilmişti. Netanyahu önderliğindeki Likud yine Gantz'in liderlik ettiği Mavi-Beyaz ile çekişmeli bir seçimin ardından otuz beşer sandalye kazanmış, gerekli çoğunluk sağlanamamış ve hükümet kurulamamıştı. Çıkan problemlerin ardından 17 Eylül'de seçim yapılması konusunda anlaşılmıştı.     

Yorumlar (0)