Dünyanın en eski 5 üniversitesi!

Yüzlerce yıldır eğitim veren ve bilimsel araştırmaların filizlendiği, dünyanın en eski beş üniversitesini derledik.

EĞİTİM 18.09.2019, 10:37
Dünyanın en eski 5 üniversitesi!

Bilimin, teknolojinin ve araştırmanın geliştiği yerler olan ve "fikir kilisesi" de denilen olan üniversiteler yıllar geçtikçe sayıca arttı. Ancak nicelik olarak gerçekleşen bu artışla birlikte nitelik de bir hayli düştü! Açılan binlerce yeni üniversite her ne kadar "yüksek lise" niteliği taşısa da dünya üzerinde yüzlerce yıldır kaliteli eğitimin verildiği birçok üniversite mevcut.

İşte dünyadaki en eski üniversiteler...

Bologna Üniversitesi

Bugünkü üniversite kavramıyla düşününce dünya üzerindeki ilk üniversitenin Bologna Üniversitesi olduğu kabul ediliyor. 1088 yılında kurulduğu düşünülen bu üniversitede 14. yüzyılda dilbilgisi, Yunanca, astronomi, tıp, mantık, retorik ve teoloji gibi dersler veriliyordu.

"Üniversite sıfatını kullanan ilk eğitim kurumu" olan Bologna Üniversitesi "Alma Mater(Besleyici anne)" unvanını almıştır.

Bologna Üniversitesi'nde; Kopernik, Re Enzo, Dante Aleghieri, Francesco Petrarca ve Albrecht Dürer gibi önemli isimler ders vermiştir.

Oxford Üniversitesi

Kuruluş tarihi net olarak bilinemese de Oxford şehrinde 1096 tarihinde yazıldığı keşfedilen bazı belgeler, bu şehirde üniversite tarzı bir eğitimin verildiğini gösteriyor.

1209 yılında üniversitede ders veren akademisyenler, yerel halkla bazı anlaşmazlıklar yaşadı. Bu akademisyenler buradan ayrılıp Cambridge kasabasına gitti ve burada Cambridge Üniversitesi'ni kurdu. Bu iki üniversite bugün "Oxbridge" adıyla anılıyor.

1333 yılında Oxford Üniversitesi'nden mamnun olmayan bazı akademisyenler Stamford'da bir üniversite kurmak istedi. "Oxbridge Üniversitesi" akademisyenleri ise Kral 3. Edward'a dilekçe sundu ve bu üniversitenin kurulmasını engelledi. "Oxbridge"in gücünü gösteren durum, 1333 yılından 1820'ye kadar İngiltere'de üniversite kurulmasının yasaklanmasıydı.

Oxford Üniversitesi'nden; T.E. Lawrance (Arabistanlı Lawrance), Sir Walter Raleigh, Rupert Murdoch, Margaret Thatcher, Tony Blair, David Cameron, Norveç Kralı V. Harald, Ürdün Kralı II. Abdullah, Bill Clinton, Edwin Hubble ve Stephen Hawking gibi ünlü isimler mezun olmuştur.

Salamanca Üniversitesi

1218 yılında 9. Alfonso tarafından kurulan Salamanca Üniversitesi aslında İspanya'nın en eski ikinci üniversitesidir. İspanya'nın en eski üniversitesi yok olan ve bu sıralamada yer vermediğimiz Palencia Üniversitesi'dir.

Salamanca kentinin tamamını kapsayan bu devasa üniversite, "üniversite" unvanını 1255 yılında almıştır. Kaşif Kristof Kolomb, Hint Adaları'na batıdan gitmek için destek bulmak amacıyla Salamanca Üniversitesi'nde konuşma yapmıştır.

Paris Üniversitesi

12. yüzyılın ikinci yarısında kurulduğu bilinen Paris Üniversitesi'nde tıp ve sanat fakültesinin yanısıra Kilise hukuku dersleri veriliyordu. Son derece pahalı olan eğitim 5 yıl sürüyordu. Üniversiteyi başarıyla bitirenlere Bacalori unvanı veriliyordu.

Üniversite, kendini "Tanrının yeryüzüne indirdiği ilahi bilginin merkezi" olarak tanımlıyordu. Yabancı dilden çeviriler artınca Aristotales, Farabi, Kindi ve İbni Sina gibi bilimle uğraşan insanların çalışmaları tanınmaya başlandı. Böylece fizik ve ahlak gibi alanlar da ders verilen konular arasında girdi.

Cambridge Üniversitesi

Kısaca "Cantab" olarak anılan Cambridge, devlete bağlı bir üniversitedir. Oxford'dan ayrılan akademisyenlerin kurduğu Cambridge, 100'den fazla akademik departmanın ve 31 kolejin organize olmasıyla akademik hayatına başladı. Cambridge Üniversitesi'nin kütüphanesinde yaklaşık 15 milyon kitap vardır.

Yorumlar (0)