İrlanda, erken seçime gidiyor!

İrlanda yarın erken seçim için sandık başına gidiyor. Ülkede anketler, milliyetçi Sinn Fein’in önde gittiğini gösteriyor.

DÜNYA 07.02.2020, 16:52
İrlanda, erken seçime gidiyor!

Irish Times/Ipsos MRBI anketine göre, Sinn Fein oyların yüzde 25’ini alırken onu yüzde 23 ile Fianna Fail ve yüzde 20 ile iktidardaki Fine Gail takip ediyor.

Sinn Fein’in oy oranındaki artışa rağmen iktidara gelme olasılığı bulunmuyor. Fein’in partisi 160 sandalyeli parlamento için seçimde sadece 42 aday gösterdi. 

Fine Gail, 2016’da yapılan seçim sonrası bağımsız milletvekillerinin desteği ve ana muhalefet partisi Fianna Fail'in örtülü onayıyla azınlık hükümeti kurmuştu.

Ülkenin başlıca konuları ekonomi, sağlık ve konut

İrlanda'da uygulanan kemer sıkma politikaları, ülke siyasetinin başlıca gündem maddesini meydana getiriyor. Sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklar ile konut yetersizliği ülkenin gündeminde üst sıralarda yer alıyor.

Hükümetlerin 1932'den beri merkez sağ partiler Fine Gael ile Fianna Fail arasında değiştiği İrlanda'da, Sinn Fein ilk defa bu iki partiyi geride bırakacak popülerliğe kavuşmuş görünüyor.

İrlanda’da merkez sağ partiler arasında 1920'lerdeki İrlanda iç savaşından bu yana devam eden düşmanlık nedeniyle doğrudan bir koalisyon kurulamıyor.

Yorumlar (0)