İran’dan UAEA’ya tepki: Uranyum saflık oranını yüzde 60’a çıkardı

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulunda alınan kararın ardından tepki göstererek Fordo'da yer alan nükleer işletmede uranyumu yüzde 60 saflık oranıyla zenginleştirmeye başladı.

DÜNYA 22.11.2022, 13:47 23.11.2022, 12:51
İran’dan UAEA’ya tepki: Uranyum saflık oranını yüzde 60’a çıkardı

İran devlet televizyonunda yapılan haberlere göre, ülke, "UAEA ile gerekli miktarda iş birliği sağlamadığı" sebebiyle UAEA Yönetim Kurulunda verilen aleyhte karara tepki vererek, yüksek seviyede uranyum zenginleştirme işlemine başladığını açıkladı.

Yeni nesil çalışmalar sağlandı

Bu noktada İran Atom Enerjisi Kurumunun, Fordo'da yer alan nükleer işletmesinde uranyumu yüzde 60 saflık oranıyla zenginleştirme çalışmasına başladığını ve bu miktarda zenginleştirilen uranyum oranının yükseltildiği belirtildi.

ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin öncülük ettiği karara cevap olarak, Fordo ve Natanz'da bulunan işletmelerde yeni bir santrifüj zinciri kurulacağı ve Fordo'da yer alan IR1 santrifüjlerinin normalden hızlı şekilde uranyum zenginleştirebilen yeni nesil IR6 santrifüjleri ile değiştirileceği ifadesinde bulunuldu.

Batılı ülkelerin korkusu nükleer bomba

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) devamlı mensupları Almanya, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve ABD (5+1) ile İran arasında 2015 senesinde imzası atılan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) şeklinde isimlendirilen nükleer protokol, Tahran'a yüzde 3,67 miktarında uranyum zenginleştirme çalışmasını devam ettirme izni veriyordu.

2018 senesinde ABD'nin söz konusu protokolden tek taraflı ayrılmıştı. Daha sonra anlaşmada verdiği taahhütlerini durduran İran, öncelikle Natanz'da 17 Nisan 2020 senesinde yüzde 60 saflık oranıyla uranyum zenginleştirdiğini açıklamıştı.

Tahran tarafından uranyumun yüzde 20 ve yüzde 60 saflık oranıyla zenginleştirmesi birçok ülkede kaygıya sebep oluyor. Bunun nedeni ise uranyumun yüzde 20 ve daha fazla oranda zenginleştirilmesi nükleer bomba üretme imkan verecek yüzde 90 saflık oranıyla parçalanabilir uranyumu elde etmek adına önemli bir çalışma olarak görülüyor.

Yorumlar (0)