Bakan Akar: Yunanistan 'Megali İdea' peşinde

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bakanlığının 2023 bütçesinin sunumunu yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son zamanlarda yapılan operasyonların, BM Şartı'nın 51'inci maddesi kapsamında düzenlendiğini kaydetti. TSK'nın kimyasal silah kullandığına ilişkin iddiada bulunanların yargı önünde hesap verdiğini vurgulayan Akar, Yunanistan ile yaşanan gerilime de değindi. Akar, "Yunanistan 'Megali İdea' peşinde. Oldubittiye göz yumamayız." dedi.

GÜNDEM 22.11.2022, 13:50 22.11.2022, 23:23 Hakan Öksüz
Bakan Akar: Yunanistan 'Megali İdea' peşinde

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bakanlığın 2023 bütçesinin sunumunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptı. Pençe-Kılıç Hava Harekatı ile birlikte terör örgütüne ağır darbe indirildiğini kaydeden Bakan Akar, "Son dönemlerde gerçekleştirilen en geniş kapsamlı hava harekatı oldu. Teröristlere ait sığınaklar ve sözde karargâhlar yok edildi. Etkisiz hale getirilen teröristlerin arasında bazı sözde örgüt yöneticileri de var. Son yıllarda güvenlik kaygıları da arttı. Köklü tarihimiz, değerlerimiz, genç nüfusumuz ve ordumuzun gücü sayesinde üç kıtada etki alanımız var. İlgi alanımız ise tüm dünya." diye konuştu. 

"2022'de 3 bin 585 terörist etkisiz hale getirildi"

Sınırların gece gündüz, kesintisiz şekilde korunduğunu belirten Akar, "Hudutlarda tel örgü, hendek, gözetleme sistemi ile birlikte yüksek teknolojili araçlarımız var. Ankara'da yer alan Kara Kuvvetleri Harekat Merkezi'nden buradaki bütün sistemler izlenebiliyor. Bu sistemler sayesinde 2022 yılında sınırı geçmeye çalışan 234 bin 282 kişi engellendi. 7 bin 107 düzensiz göçmenin yanı sıra 724 terörist yakalandı. Bölgedeki bütün terör örgütlerine karşı artan bir tempoda mücadele veriyoruz. DEAŞ, FETÖ ve PKK/PYD'ye göz açtırmıyoruz. 2015 yılından beri toplamda 36 bin 854 teröristi etkisiz hale getirdik. Bu yıl etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise 3 bin 585." ifadelerini kullandı.

"Ordubozanlardan yargı önünde hesap soruluyor"

Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51'inci maddesi kapsamında gerçekleştirilen operasyonların, meşru müdafaa kapsamında olduğunu vurgulayan Bakan Akar, "Uluslararası hukuka uygun davranıyoruz. Bunu yaparken komşu ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösteriyoruz. Bölgedeki sivil altyapıya ve vatandaşlara zarar gelmeyecek şekilde operasyonlarımızı yapıyoruz. Bu kadar dikkatli davranan başka ordu yok. Buna rağmen kara propaganda ile karşılaşıyoruz. TSK'nın kimyasal silah kullandığı yalanı da bunlardan biri. Ordumuzun başarılarına gölge düşürmek için 'çamur at izi kalsın' mantığıyla kara propaganda yapılıyor. Envanterimizde kimyasal silah yok. Ordubozanların hesabı, yargı önünde soruluyor." değerlendirmesinde bulundu.

"AİHM bile Yunanistan'ı suçlu buldu"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz ile Ege'de Yunanistan ile yaşanan gerilime de değindi. Bütün komşuların sınırlarına ve hukukuna saygılı olduklarını aktaran Bakan Akar, aynı saygıyı Yunanistan'dan görmediklerini söyledi. Yunanistan'ın akıl dışı taleplerde bulunduğunu ve proaktif eylemlerle gerginliği had safhaya taşıdığına vurgu yapan Akar, "Megali İdea peşinde koşuyorlar. Yaklaşık 3 kat genişleyerek burnumuzun dibine kadar geldiler. Bunu yaparken 'Yeni Osmanlıcı' diye bir kavram uydurarak bize yüklenmeye çalıştılar. Bizi yayılmacılıkla suçluyorlar ama asıl yayılmacı politikaları onlar güdüyor. Bir yandan da Yunanistan'da yaşayan Türk azınlığı sindirmeye uğraşıyorlar. Göçmenlere karşı uygulanan insafsız politikalar karşısında AİHM bile Yunanistan'ı suçlu buldu." ifadelerini kullandı.

"KKTC'nin tanınması için adımlar atıyoruz"

Yunanistan'ın 100 yıl önce Anadolu'yu işgal etmek için harekete geçtiğini hatırlatan Akar, "Birilerinin maşası oldular ama sonunda Türk ordusu tarafından ezildiler. Yunanistan ile diyalog kurma çabalarımız her seferinde sonuçsuz kaldı. Öte yandan bir de Kıbrıs konusu var. Rus tarafının uzlaşmaya yanaşmayan bir tutumu var. Kıbrıs'ta iki devletli çözümden başka yol yok. Ada üzerindeki iki bağımsız devletin varlığı tanınmalı. KKTC, uluslararası arenada tanınmalı. Bunun için adımlar atıyoruz." dedi.

Yorumlar (0)