İran’dan ABD’ye misilleme: Yaptırım listesi açıklandı

İran, ülke içindeki terörist gruplara destek verdiği gerekçesiyle çok sayıda ABD’li yetkiliyi yaptırım listesine ekledi. 

DÜNYA 17.07.2022, 09:23 18.07.2022, 09:19
İran’dan ABD’ye misilleme: Yaptırım listesi açıklandı

İran tarafından açıklanan yaptırım listesinde en dikkat çeken isimler ise eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu. Konuyla ilgili İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülkemizde terör eylemleri gerçekleştiren Halkın Mücahitleri Örgütü’ne (HMO) destek veren ve siyasi propaganda çalışmalarına katkı sunan ABD’li yetkililer yaptırım listesine eklenmiştir” ifadelerine yer verildi. 

İran Dışişleri Bakanlığı duyurdu

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’li yetkililerin ülke içindeki terörist gruplara pek çok alanda destek sağladıkları belirtildi. Bu sebeple yaptırım listesinin güncellenerek daha da genişlediğini vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, bu faaliyetlerin son bulmaması halinde yeni adımların da atılabileceğinin altını çizdi. 

Mike Pompeo, John Bolton ve Rudy Giuliani de listede yer alıyor

İran tarafından açıklanan yaptırım listesinde onlarca üst düzey yetkili isim yer alıyor. Listede en çok dikkat çeken isimler ise eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu. Bunun yanı sıra eski ABD Başkanı Donald Trump’ın önde gelen avukatlarından Rudy Giuliani de yaptırım listesine eklendi. Yaptırım listesinde toplam 61 ABD’li yetkili bulunuyor. 

“ABD’nin faaliyetleri uluslararası hukuka aykırı”

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Halkın Mücahitleri Örgütü’nün ülke içinde pek çok terör eylemi gerçekleştirdiği belirtilerek, “Son yıllarda terör faaliyetlerini daha da artıran bu grup, özellikle çocukları ve kadınları hedef alıyor. Halkın Mücahitleri Örgütü, İran’da 17 bini aşkın masum sivilin hayatını kaybetmesine sebep olmuş bir terör örgütüdür” denildi. HMO’nun aynı zamanda İran’ın önde gelen siyasi isimlerini de sık sık hedef aldığı vurgulandı. Yayımlanan mesajda, ABD’nin İran içindeki bir terör örgütünü desteklemesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu kaydedildi. 

61 isim açıklandı

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yaptırım listesinde şu isimler yer alıyor:

John Bolton, Mike Pompeo, Rudy Giuliani, Robert Torricelli, Robert Joseph, Joseph Lieberman, Louis Freeh, Michael Mukasey, John Keane, Marc Ginsberg, Nathan Sales, Charles Wald, Mary Landrieu, Lincoln Bloomfield, James Conway, Frances Townsend, Gary Locke, Deborah Lee James, Linda Chavez, Patrick Kennedy, Joe Donnelly, Mitchell Reiss, Steve Bullock, Bill Ritter Jr., Phil Bredesen, Philip Norman, Theresa Payton, Timothy Boras, James Logan Jones Jr., Donna Lease Brazile, Raul Ruiz, Pete Sessions, Mario Balart, Nicole Malliotakis, Brad Schneider, Angie Craig, French Hill, Thomas Earl Emmer, Brian Fitzpatrick, Sheila Jackson Lee, Scott Perry, Judy Chu, Gus Michael Bilirakis, Donald John Bacon, Kelly Ayotte, Kevin McCarthy, Hakeem Jeffries, Brad Sherman, Dean Philips, Joe Wilson, Roy Blunt, Cory Booker, Joni Ernst, Maggie Hassan, Jeanne Shaheen, John Boozman, Robert Menendez, Doug Jones, Rick Scott, Ted Cruz, Thom Tillis ve John Cornyn. 

Yorumlar (0)