İran'dan yalanlama: Biz durdurmadık!

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'nda seyreden 'British Heritage' adlı İngiliz petrol tankerinin durdurulmaya çalışıldığı iddialarını yalanlayarak, deniz kuvvetlerinin son 24 saat içinde herhangi bir yabancı gemiyle karşı karşıya gelmediğini bildirdi.

DÜNYA 11.07.2019, 10:47 11.07.2019, 15:23
İran'dan yalanlama: Biz durdurmadık!

İran, Hürmüz Boğazı'nda İngiltere'ye ait bir petrol tankerini durdurduğuna ilişkin iddiaları kabul etmedi. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'nda seyreden 'British Heritage' adlı İngiliz petrol tankerinin durdurulmaya çalışıldığı iddialarının yanlış olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, 'Basra Körfezi'nde devriye görevini yürüten deniz kuvvetlerinin son 24 saat içinde herhangi bir yabancı gemiyle karşı karşıya gelmediği' ifade edildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Hürmüz Boğazı'nda görevde bulunan savaş gemisi HMS Montrose’un, 'British Heritage' adlı İngiliz petrol tankerini durdurmaya çalışan 3 İran teknesini uyardığını bildirdi. Açıklamaya göre İran tekneleri, sözlü uyarının ardından geri döndü.

İngiliz savaş gemisinin, İran tekneleri ile petrol tankerinin arasına girerek duruma müdahale ettiği aktarıldı. 

ABD, uluslararası koalisyon kuracak

ABD yönetimi, İran ile gerilimin arttığı bir dönemde, İran ve Yemen açıklarının 'korunması' amacıyla uluslararası bir koalisyon kuracaklarını açıkladı. 

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, ABD'nin yeni koalisyon kurma girişimi hakkında basın mensuplarına konuştu. 

Dunford, İran'ın uluslararası sulardaki eylemlerini kaygıyla takip ettiklerini belirterek, Hürmüz Boğazı ile Babül Mendep'te 'seyir güvenliği özgürlüğünü' koruma altına alacak bir koalisyon oluşturmak için bazı ülkelerle müzakerelere başladıklarını ifade etti.

İngiliz donanması İran tankerini alıkoymuştu

İngiliz donanması geçen hafta da Cebelitarık’ta Suriye’ye petrol taşıdığı ileri sürülen İran bandıralı bir tankeri alıkoymuştu.

İngiltere'ye bağlı olan İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık özerk yönetimi, İran tankerinin Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlal etmesi nedeniyle alıkonulduğunu bildirmişti.

İran, 'Grace 1' adlı tankerin alıkonulmasının karşılıksız kalmayacağı uyarısında bulunmuştu.

Cebelitarık’ta mahkeme, geçen hafta İran tankerinin 14 gün daha alıkonulabileceğine karar vermişti. 

Yorumlar (0)