İran'dan büyük tatbikat

İran ordusunun düzenlediği, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı hava sahasının simüle edileceği tatbikatta yerli üretim hava savunma sistemleri ve çeşitli tipte füzelerin testi yapılacak.

DÜNYA 22.11.2019, 09:30
İran'dan büyük tatbikat

İran ordusu, Simnan eyaletinde Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı hava sahasını simüle edeceği geniş çaplı hava savunma tatbikatı başlattığını açıkladı.

İran devlet medyasında yer alan haberlerde, Simnan eyaletinde 416 bin kilometrekarelik alanda icra edilecek tatbikatta İran ordusunun, İran'ın hava sahasını muhtemel düşman tehditlerine karşı koruma konusundaki yeteneklerinin test edilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Tatbikatın adı: Velayet Seması Savunucuları 98

İran Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Sebahiferd, "Velayet Seması Savunucuları 98" adı verilen tatbikata ilişkin bilgi vererek, tatbikatta en zorlu ve gerçekçi savaş koşullarının uygulanacağını söyledi. İran Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Sebahiferd, "Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazında keşif, tespit ve çatışma için kullandığımız tüm teçhizat ve sistemler, tatbikatta yer alacak. Tatbikatın ilk aşamasında simüle edilen düşman hedeflerinin keşif ve tespiti yapılacak, ikinci aşamada ise tehditler hedef alınacak." ifadelerini kullandı.

İran Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Sebahiferd, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı hava sahasını simüle edecekleri tatbikatta yerli üretim hava savunma sistemleri, insansız hava araçları (İHA) ve çeşitli tipte füzelerin test edileceği bilgisini paylaştı.

"Velayet Seması Savunucuları 98" adı verilen tatbikatın, Tahran ile Washington arasındaki gerginliğin sürdüğü bir dönemde ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Basra Körfezi'ne 6 ay aradan sonra yeniden uçak gemisi göndermesinin ardından yapılması manidar bulundu.

USS Abraham Lincoln yola çıkmıştı

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, USS Abraham Lincoln, önceki gün Beyaz Saray'ın talimatıyla 6 ay aradan sonra ilk kez Basra Körfezi'ne hareket etmişti.

İran haziran ayında Hürmüz Boğazı üzerinde hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait RQ-4 Global Hawk tipi bir insansız hava aracını düşürmüştü.

Yorumlar (0)