İran'dan anlaşma ile ilgili ilk açıklama!

İran, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ateşkesten memnuniyet duyulduğunu bildirdi.

DÜNYA 10.11.2020, 14:33 11.11.2020, 13:30
İran'dan anlaşma ile ilgili ilk açıklama!

Twitter hesabından paylaşımda bulunan İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, Rusya'nın ara buluculuk yaparak Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili Ermenistan ve Azerbaycan arasında ateşkesin imzalanmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

İran yönetiminin, karşılıklı uluslararası sınırların gözetilerek halklarının haklarını koruma temelinde Azerbaycan ve Ermenistan'ın bu krizi siyasi yollarla müzakere ederek çözebileceğinin altını çiten Mahmud Vaizi, çatışmaların sona ermesinden memnuniyet duyduğunu kaydederek, ateşkes kararının uygulanmasını ve devamını temenni ettiklerini belirtti.

Azerbaycan ve Ermenistan, 9 Kasım 2020 Pazartesi gecesini 10 Kasım 2020 Salı gecesine bağlayan (TSİ) 00.00'dan itibaren ateşkes yapılması noktasında anlaşmaya imza koymuştu.

Anlaşmaya göre, hem Ermenistan hem de Azerbaycan kontrol ettikleri pozisyonları koruyacak; Ermenistan ise işgali altında bulunan Ağdam, Kelbecer ve Laçın kentlerini Kasım ayının sonuna kadar terk edecek.

Anlaşmada ayrıca "Türk ve Rus askerlerinden oluşan bir denetim merkezi kurulması" da kararlaştırıldı. Rusya, anlaşma kapsamında bölgeye 1960 asker ve 90 zırhlıdan oluşan barış gücünü göndermeye başladı.

Yorumlar (0)