İran'da düşen uçağa ilişkin yeni gelişme: Yardım çağrısı yapılmadı!

İran'ın başkenti Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının, kalktığı havalimanına dönmeye çalışırken düştüğü ve pilot tarafından yardım çağrısında bulunulmadığı öğrenildi.

DÜNYA 09.01.2020, 17:28 09.01.2020, 17:39
İran'da düşen uçağa ilişkin yeni gelişme: Yardım çağrısı yapılmadı!

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abidzade, dün İran'ın başkenti Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağına ilişkin bir açıklamada bulundu.

İnceleme heyeti tarafından hazırlanan ilk rapora göre düşen uçağın pilotunun herhangi bir yardım çağrısı yapmadığını kaydeden Abibzade, uçağın iki kara kutusunun da yangında hasara uğradığını bildirdi. 

Abidzade, "Chicago Sözleşmesi" olarak nitelendirilen Uluslararası Sivil Havacılık Konvansiyonu'nun 13. maddesine göre uçağın üreticisi ABD, kayıtlı olduğu Ukrayna ve içinde vatandaşları olan İsveç ve Kanada'yı temsilci göndermeleri amacıyla davet ettiklerini bildirdi. 

"Pilottan hiçbir yardım çağrısı alınmıyor"

Söz konusu rapora göre uçağın 7 bin feet yükselmesinin ardından radardan kaybolduğunu ve irtifa kaybederek düştüğünü aktaran Abidzade, "Uçak yere düştükten sonra parçalanıyor. Düşüş esnasında yaşanan anormal durumla ilgili pilottan hiçbir yardım çağrısı alınmıyor. Görgü tanıklarına göre uçak önce alev alıyor, bu alev uçağın her tarafına yayılıyor ve sonra yere çakılıyor. Patlama da uçağın yere düşmesinden kaynaklı olarak meydana geliyor." açıklamasını yaptı.  

Abidzade, kazanın gerçekleştiği güzergâhın, uçağın önce batıya doğru gittiğini ve arızanın meydana gelmesi nedeniyle kalktığı havalimanına geri dönmeye çabalarken düştüğünü gösterdiğini ifade etti. 

Ukrayna'dan açıklama gelmişti

Ukrayna Güvenlik Konseyi, düşen uçağa bomba veya füze isabet etmiş olabileceğini bildirmişti.

Ayrıca, uçağın içinde terörist bir saldırı düzenlenmesi olasılığının araştırılacağı kaydedilmişti.

UKRAYNA NE DİYOR?

Ne olmuştu?

Dün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kısa süre sonra yerel saatle 06.18'de teknik arıza sebebiyle düşmüştü. 

Yolcu uçağında bulunan 170 yolcu ve 6 mürettebattan kimse sağ kurtulamamıştı. 

Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 İngiltere ve 3 Almanya vatandaşının bulunduğu bildirilmişti. 

Öte yandan, uçağın düşürülmüş olabileceğine ilişkin tartışmalar başlamıştı.

Yorumlar (0)