Ukrayna'dan kafa karıştıran açıklama: Uçağa füze isabet etmiş olabilir!

İran'ın başkenti Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağına ilişkin Ukrayna'dan flaş açıklamalar geldi.

DÜNYA 09.01.2020, 12:26 09.01.2020, 13:31
Ukrayna'dan kafa karıştıran açıklama: Uçağa füze isabet etmiş olabilir!

Ukrayna Güvenlik Konseyi, dün İran'ın başkenti Tahran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağına ilişkin kafa karıştıran bir açıklamada bulundu.

Konsey, düşen uçağa bomba veya füze isabet etmiş olabileceğini bildirdi. 

Ayrıca, uçağın içinde terörist bir saldırı düzenlenmesi olasılığının araştırılacağı kaydedildi.

Dün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kısa süre sonra yerel saatle 06.18'de teknik arıza sebebiyle düşmüştü. 

Yolcu uçağında bulunan 170 yolcu ve 6 mürettebattan kimse sağ kurtulamamıştı. 

Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 İngiltere ve 3 Almanya vatandaşının bulunduğu bildirilmişti. 

Öte yandan, uçağın düşürülmüş olabileceğine ilişkin tartışmalar başlamıştı.

Üç ihtimal: Rus füzesi, motor arızası, içeriden patlatma!

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, İran'da düşen Ukrayna uçağına terör ve füze saldırısı ihtimalini değerlendiriyor. İhtimaller arasında "Rus yapımı Tor hava savunma sistemi" ile "uçak içerisinde terör saldırısı sonucu yaşanan bir patlama" da var.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Tahram İmam Humeyni Havalimanı'ndan kalktıktan kısa süre sonra düşen ve 9'u mürettebat 176 kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna yolcu uçağı ile ilgili "Değerlendirilen senaryolar arasında, uçağın bölgede bulunan Rus yapımı Tor hava savunma füze sistemi nedeniyle düşmesi ve uçağın içerisinde terör saldırısı sonucu yaşanan bir patlama da var" açıklamasında bulundu.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, İran’da meydana gelen uçak kazasının ana sebepleri olarak füze saldırısı, motor arızası ya da terör saldırısının değerlendirildiğini belirtti.

"Tahran'a komisyon gitti"

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Ukrayna merkezli internet sitesi Censor.NET’e yaptığı açıklamada, İran'da düşen, Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağıyla ilgili açıklama yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin talimatı doğrultusunda bir komisyonun kazayı araştırmak üzere Tahran’a gittiğini söyleyen Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, "Söz konusu ekipte bakanlık ve ilgili birimlerden toplam 45 kişi bulunuyor ve İranlı yetkililerle görüşmeler yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Farklı senaryolar değerlendiriliyor"

Uçağın düşmesine ilişkin farklı senaryoların değerlendirildiğinin altını çizen Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, "Bu senaryolar arasında, uçağın bölgede bulunan Rus yapımı Tor hava savunma füze sistemi nedeniyle düşmesi ve uçağın içerisinde terör saldırısı sonucu yaşanan bir patlama da var. Diğer senaryolar ise motorun teknik nedenlerle patlaması ve uçağın havada insansız hava aracı ile çarpışması." dedi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere İran'ın başkentindeki Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağının kısa süre sonra dün yerel saatle 06.18'de teknik arıza nedeniyle düştüğü bildirilmişti. Uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişiden kurtulan olmadı.

Yorumlar (0)