Irak’ta Mukteda es-Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini açıkladı

Irak’ta büyük bir kitleye sahip olan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, verdiği karar sonrasında siyasetten tamamıyla çekildiğini açıkladı.

DÜNYA 29.08.2022, 14:48 29.08.2022, 15:06
Irak’ta Mukteda es-Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini açıkladı

Irak'ta en büyük grupsal tabanı bulunan siyasi ve Şii dini lideri Mukteda es-Sadr, Ekim 2021 senesinde yapılan seçimden başarılı olarak çıksa da yönetimi oluşturamamış, sonrasında kitlesi içerisindeki milletvekillerinin istifa etmesini sağlayarak siyasetten ayrıldığını duyurdu. Mukteda es-Sadr’dan sonrası için hükümet kurma görevi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi'ne devredilmişti.

Ne olmuştu?

Koordinasyon Çerçevesi tarafından başbakan adaylığına eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi açıklamalarının sonrasında Sadr kanadındakiler protestolar düzenlemeye başlamıştı.

“Masaya dönme” çağrılarını cevapsız bıraktı

Sadr, rejim değişikliği, yargı yönetimi ve anayasa gibi konular üzerinden erken seçim olmasını talep etmişti. Sadr'ın karşı kanadı ve İran destekli olan Şii Koordinasyon Çerçevesi ise bu durum hakkında Meclisin karar alması gerektiğini öne sürerek bahsi geçen taleplere itirazda bulunmuştu.

Koordinasyon Çerçevesi yetkilileri tarafından yapılan "masaya dönme" çağrılarını cevapsız bırakan Sadr, o tarafla görüşmek için bir daha masaya oturmayacağını ifade etmişti.

Sosyal medya hesabından kararını duyurdu

Edinilen bilgilere göre, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, yaptığı açıklamanın sonrasında siyasetten tamamıyla çekildi.

Siyasi ve Şii dini lideri Sadr, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama bulundu. Sadr, "Siyasi konuları artık geride bıraktım. Siyasetten tamamıyla çekildim. Babamın mezarı, tarihi eser kurumu ve Sadr ailesinin müzesi dışında bütün kuruluşları kapatmak için de karar aldım." şeklinde konuştu.

Açıklamasında, İran'da hayatını devam ettiren ve dün "mercilik vazifesine son verdiğini" açıklayan Iraklı Şii dini mevkisinde bulunan Ayetullah Kazım el-Hairi'yi de eleştiride bulunan Sadr, Hairi'nin mercilikten alınma kararını kendi isteği ile vermediğini ifade etti.

Yorumlar (0)