Irak'taki gösterilerin maliyeti büyük!

Irak'taki protesto gösterilerinde 200'den fazla kişi hayatını kaybederken milyarlarca dinarlık zarar olduğu açıklandı.

DÜNYA 04.11.2019, 09:17
Irak'taki gösterilerin maliyeti büyük!

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ülkenin birçok noktasında düzenlenen protesto eylemlerinin Irak'a ekonomik olarak büyük zarar verdiğini söyleyerek durumun normale dönmesi yönünde çağrıda bulundu.

Başbakan Abdulmehdi yaptığı yazılı açıklamada, "Gösteriler hedeflerinin çoğuna ulaştı ve üç gücün (cumhurbaşkanlığı, hükümet ve parlamento) durumlarını gözden geçirmelerini sağladı. Göstericilerin isteklerini karşılayacak pek çok karar alındı" mesajını verdi.

"Gösteriler ülkeyi milyarlarca dinarlık zarara uğrattı" diyen Abdulmehdi, birçok ülkenin yardımı ile millî ve uluslararası kalkınma projesi yürütenlerin ülkedeki olaylar sebebiyle endişeli olduğunu aktardı.

 

Petrol kuyularına tehditler yöneltilmesi, limanlara giden yolların kapatılması ve ticari mal girişlerinin aksamasının fiyat artışını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Abdulmehdi, hayatın normale dönmesi çağrısında bulundu.

Bazı grupların gösterileri fırsat bilerek yol kesme, ateşe verme, yağmalama ve güvenlik güçleriyle çatışmaya girme gibi sabotajlara yöneldiğini vurgulayan Başbakan Abdulmehdi, güvenlik güçlerine de gerçek mermi ya da öldürücü silah kullanmama yönünde kesin emir verildiğini kaydetti.

Irak'taki gösteriler

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği gibi problemlerden dolayı protesto amaçlı ülkenin farklı bölgelerinde gösteriler düzenliyor. 1 Ekim'de başlayan protestolar, Erbain törenlerinden dolayı verilen aradan sonra 25 Ekim'de tekrar başladı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde, Ekim başından beri 200'ü aşkın kişi öldü, 8 bine yakın kişi ise yaralandı.

Birleşmiş Milletler ise Irak'taki protestoların başından bu yana 229 eylemcinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)