Irak'ta yüz binler ABD'ye karşı sokaklara döküldü!

Irak'ta dini lider Muktada es Sadr'ın çağrısı üzerine binlerce kişi ABD'nin ülkeden çıkması için sokaklara döküldü.

DÜNYA 24.01.2020, 16:09
Irak'ta yüz binler ABD'ye karşı sokaklara döküldü!

Iraklılar, aylardır süren hükümet karşıtı içeriğinden ziyade ilk kez ABD karşıtı bir şekilde sokaklara döküldü. Başkent Bağdat sokaklarına akın eden kalabalıklar ABD karşıtı sloganlar atarak yoğun güvenlik eşliğinde buluşma noktasına doğru yürüdü. Irak bayrağı sallayan eylemcilerin bazılarının beyaz kefenlerle sokaklara çıktığı da görüldü.

Sadr "bir milyon kişilik eylem" istemişti

Deutsche-Welle'nin haberinde 18 yaşında bir eylemcinin "Amerikan güçleri ülkeyi terk etmeli. Muktada es Sadr isterse Amerikalılara karşı savaşmaya hazırım" ifadelerine yer verildi. Ülkede büyük otoritesi olan Şii dini lider Sadr, "bir milyon kişilik barışçıl ve birleşik bir eylem" çağrısı yapmıştı. Sadr, eylemin ABD askerlerinin Irak'tan çıkması için yapılmasını istemişti.

Bağdat'ta hükümet binalarının ve yabancı ülke temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'ye giden yollar ve köprüler, çeşitli bariyerlerle kapatldı. Muktada es Sadr, eyleme çağırdığı kitlelerin hükümet karşıtı protestolarla bilinen Tahrir Meydanı'na çıkmasını özellikle istemedi.

Süleymani'nin öldürülmesi bardağı taşırdı

Ülkede Mayıs 2018'de yapılan genel seçimlerde en fazla oy alan Sadr'ın partisi, Irak'taki tüm yabancı güçlerin varlığına karşı çıkıyor. İran'la bağlantıları gittikçe kuvvetlenen Sadr'ın bu bağlantıları Irak halkına da yansıyor. ABD'nin 3 Ocak'ta İranlı general Kasım Süleymani'yi öldürmesi, ülkedeki Şiiler ve İran yanlıları tarafından yoğun protestolara maruz kalmıştı. ABD'nin Irak topraklarında İranlı bir generali öldürmesi, ülkedeki yabancı güç isteksizliğini artırmıştı.

Irak Parlamentosu, 5 Ocak'ta bağlayıcı olmayan bir kararla ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkmasını talep etmişti. Irak Parlamentosu ve halkının çağrıları ise ABD tarafında henüz bir karşılık bulmadı. 

Irak'ta neler oluyor?

Ekim ayından beri başkent Bağdat ve Şiilerin çoğunlukta olduğu güney bölgelerinde devam eden eylemlerde şimdiye kadar 470 kişi hayatını kaybetti. Yolsuzluk ve işsizlik yüzünden başlayan protestolar hızla hükümet karşıtı gösterilere dönüştü ve eylemciler ülkede büyük siyasi reformlar talep etmeye başladı.

Petrol zengini ülke, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) en fazla ham petrol üreten ülkesi olarak dikkat çekiyor. Irak, günde 3.4 milyon varil petrol ihraç ediyor, ancak Dünya Bankası'na göre ülkedeki büyük yolsuzluklar yüzünden kamu hizmetleri aksıyor, işsizlik artıyor ve her 5 kişiden 1'i açlık içinde yaşıyor.

Yorumlar (0)