Irak'ta sular durulmuyor: 2 ölü, 60 yaralı!

Irak'ta hükümet karşıtı göstericiler yeniden sokaklara döküldü.

DÜNYA 20.01.2020, 11:07 20.01.2020, 16:34

Iraklı eylemciler, başkent Bağdat'ta anayolları ve şehrin iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri kapayarak şehirde hayatın durma noktasına gelmesine sebep oldu. Eylemler başka şehirlerde de devam etti.

Anayolları ve köprüleri lastik yakarak yolları kapatan eylemciler, kendilerine müdahale eden güvenlik güçleriyle çatıştı.

Sokaklara çıkan eylemciler, güvenlik güçlerine molotofkokteylleri fırlattı.

Eylemlerde 2 kişi hayatını kaybederken, 60 kişi yaralandı. Müdahaleler sırasında gazdan etkilenenler de oldu. 

Pazartesi gününe kadar süre tanımışlardı

Iraklı protestocular, geçtiğimiz hafta ülke yöneticilerine bu hafta Pazartesi gününe kadar yeni bir başbakan seçilmesi hükümet kurulması için süre tanımıştı. Iraklılar, yeni hükümetten seçim kanununda reform yapılmasını istiyor.

Eylemler, başkent Bağdat dışında güneyde bulunan Babil, Kadisiye, Necef ve Zikar gibi şehirlerde de sürüyor. Eylemler yüzünden 4 şehirde resmi tatil ilan edildiği açıklandı.

Eylemciler, Necef şehrinde ABD tarafından öldürülen İranlı general Kasım Süleymani'nin resimlerini yakarken Süleymani'ye düzenlenen saldırıda öldürülen Haşdi Şabi lideri Ebu Mehdi el-Mühendis'in posterlerini parçaladı.

Muktada es-Sadr da konuştu

Irak'ta büyük güç barındıran Sadr Hareketi'nin lideri Muktada es-Sadr, acilen yeni başbakanın seçilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Sadr, eylemcilere müdahalenin orantılı olması ve barışçıl bir şekilde eylem yapılmasına izin verilmesi gerektiğini vurgularken Haşdi Şabi güçlerinin eylemcileri bastırmak için bir araç olarak kullanılmaması için uyarıda bulundu.

Sadr, "Hükümetin sabotajcılar ve isyancılara karşı aldığı karara saygı duyuyorum ancak barışçıl protestolar ve sabotajcılar arasında bir ayrım yapılması lazım" diye konuştu.

Ülkede 3 aydan fazladır devam eden eylemlerin daha uzun süre devam etmesi bekleniyor. 

Yorumlar (0)