Irak itirafıyla gündemdeydi: ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Albright öldü

ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, 84 yaşında hayatını kaybetti. Albright'ın ailesinden gelen açıklamada, eski dışişleri bakanının kansere yenik düştüğü aktarıldı.

DÜNYA 24.03.2022, 10:07
Irak itirafıyla gündemdeydi: ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Albright öldü

1993 yılında ABD eski Başkanı Bill Clinton tarafından önce ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği görevine getirilen Madeleine Albright, daha sonra ise 1997-2001 dönemi arasında dışişleri bakanı olarak görev almıştı.

ABD’nin ilk kadın Dışişleri Bakanı hayatını kaybetti

1937 yılından Çekoslovakya'nın Prag kentinde Yahudi bir ailede dünyaya gelen ve Çek diplomatı babasının Komünist ve Nazi rejiminden kaçması sonrasında 11 yaşında ABD'ye göç etmek durumunda kalan Albright, görevi esnasında eski Yugoslavya'ya askeri müdahale yapılmasını ve NATO'nun genişlemesini güçlü bir biçimde teşvik etmişti.

“Irak’ta yarım milyon çocuk hayatını kaybetti, ama buna değdi” 

Madeleine Albright'ın, ABD’li bir televizyon kanalındaki "60 Dakika" isimli programda, sunucunun Irak'a yönelik ambargo neticesinde Hiroşima'dan daha fazla, yarım milyon çocuğun hayatını kaybettiği, buna değip değmediği yönündeki soruya verdiği "Bu oldukça zor bir seçimdi fakat bu bedele değdiğini söyleyebilirim." cevabı dünya genelinde tepkilere yol açmıştı.

“Rusya’nın Ukrayna hamlesi, tarihi bir hata”

Madeleine Albright, son olarak şubat ayında New York Times'ta, Ukrayna'ya saldırı hazırlığında bulunan Rusya'nın bu hareketinin "tarihi bir hata" olacağını dile getirmişti.

Yorumlar (0)