İngiltere çözümü buldu: Düzensiz göçmenleri gemiye doluşturacaklar!

İngiltere, ülkede bulunan göçmenlerden bir kısmını Portland Limanı'na yanaşan "Bibby Stockholm" gemiye yerleştirmeyi planlıyor. Dün 15 kişiden oluşan ilk sığınmacı grubunun gemiye yerleştirildiği kaydedildi. Önümüzdeki aylarda gemideki düzensiz göçmen sayısı artacak. Plana karşı çıkan bazı sivil toplum kuruluşları, Bibby Stockholm'e "cezaevi gemisi" adını verdi.

DÜNYA 08.08.2023, 17:12 Hakan Öksüz
İngiltere çözümü buldu: Düzensiz göçmenleri gemiye doluşturacaklar!

Düzensiz göçmen meselesi, küresel çapta sorun teşkil ediyor. Bu problemin olumsuz etkilerini en aza indirmek isteyen İngiltere, çareyi düzensiz göçmenleri gemiye doluşturmakta buldu. "Bibby Stockholm" adlı gemiye dün 15 kişiden oluşan ilk sığınmacı grubu yerleştirildi. 

"Gemideki düzensiz göçmen sayısı, kademeli şekilde artırılacak"

İngiltere İçişleri Bakanlığında görevli bir sözcünün verdiği bilgilere göre Gemiye bu hafta boyunca düzensiz göçmen yerleştirilmeye devam edilecek. Önümüzdeki aylarda ise Bibby Stockholm gemisinde konaklayacak düzensiz göçmen sayısı, kademeli şekilde artırılacak.

"Avrupalı komşularımız ve İskoç hükümeti de bunu benimsedi"

Söz konusu uygulama sayesinde düzensiz göçmenler için pahalı otellerin kullanılmasının azaltılacağını vurgulayan sözcü, "Yerel topluluklar, bu sayede daha sürdürülebilir bir sisteme geçmiş olacak. Gemi gibi alternatif konaklama seçeneklerine yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Bu uygulama, Avrupalı komşularımızın yanı sıra İskoçya hükümeti tarafından da benimsendi. İngiliz vergi mükellefleri için düzensiz göçmenlerin gemide barındırılması planı oldukça uygun." ifadelerini kullandı.

Planda 50 kişiyi ilk etapta gemiye yerleştirmek vardı

"Bibby Stockholm" gemisine ilk etapta yerleştirilen düzensiz göçmen sayısı 15 oldu. Dün Portland Limanı'na getirilen göçmenler, 18 Temmuz'da limana yanaşan gemiye yerleştirildi. İlk etapta gemiye yerleştirilecek göçmen sayısı 50 olarak duyuruluştu ancak otobüslerle getirilen göçmenlerin 15 kişi olduğu görüldü. 

18-65 yaş arası erkekler gemiye yerleştirilecek

Plan işlerse gemiye bir buçuk yıl içinde yaklaşık 500 erkek düzensiz göçmen yerleştirilecek. Bu düzensiz göçmenlerin, 18-65 yaş arası erkekler olacağı kaydedildi.

İngiltere'de yaklaşık 50 bin düzensiz göçmen var

İngiltere'de sayıları 50 bini bulan düzensiz göçmenler, askeri tesislerde yer alan kullanılmayan binalarda ve mavnalar üzerinde yüzer halde bulunan yapılarda barındırılıyordu. Maliyetlerin yüksekliğinden dolayı düzensiz göçmenleri otellerden çıkartan İngiltere, "göçmenleri taşıma kararını" duyurmuştu.

Bazı sivil toplum kuruluşları, plana karşı çıkıyor

İngiltere hükümetinin bu sorunu çözmek için attığı adımlardan ilki, Bibby Stockholm gemisine göçmenleri yerleştirme planı oldu. En az 2 bin düzensiz göçmenin, Essex ve Lincolnshire'da bulunan hava üslerindeki kullanılmayan binalara yerleştirileceği açıklandı. İngiltere'deki bazı sivil toplum kuruluşları, bu planı "insanlık dışı" olduğunu iddia ediyor.

Yorumlar (0)