İngiliz Kraliçesi'nin ölümünden sonra yapılacaklara ilişkin planlar sızdı

İngiliz hükümetinin, Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünden sonra yapılacaklara yönelik planında, güvenlik tedbirlerinin yanında sosyal medya kısıtlamaları da bulunuyor. 

DÜNYA 04.09.2021, 12:35
İngiliz Kraliçesi'nin ölümünden sonra yapılacaklara ilişkin planlar sızdı

Son dönemde İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in sağlık durumunun kötüye gittiği iddialarını güçlendirecek bir hükümet planı sızdırıldı.

Cenaze düzenlemelerini kapsayan planda  başbakan, bir memur tarafından "Londra Köprüsü yıkıldı" koduyla Kraliçe'nin ölümüne ilişkin bilgilendirilecek. Halk ise resmi bir haber ajansı yoluyla verilecek haberle Kraliçe'nin hayatını kaybettiğini öğrenecek.

3 gün boyunca tabutu ziyarete açık olacak

İddiaye göre Buckingham Sarayı'ndan Westminster Sarayı'na bir geçit töreniyle birlikte Kraliçe'nin tabutu götürülecek. Daha sonra katafalka konulacak tabut, üç gün boyunca halk tarafından ziyaret edilebilecek. Önemli ziyaretçiler için biletler düzenlenecek.

Resmi sitelere siyah bant yerleştirilecek

Kraliyet ailesinin resmi web sitesi, Kraliçe'nin hayatını kaybedişini doğrulayan kısa bir açıklamayla birlikte siyah renge çevrilecek.

İngiliz hükümetinin "gov.uk" uzantısı bulunan web siteleri ve hükümet kurumlarının sosyal medya hesaplarında siyah bantlar kullanılacak.

Acil bir durumu bulunmayan içerik yayımlanmayacak ve hükümetin iletişim başkanı onaylamadığı sürece tekrar paylaşım (retweet) yapılamayacak.

Büyük Britanya genelinde yas

Kraliçe'nin ölümünden 10 gün sonra cenaze töreni gerçekleştirilecek ve ulusal yas ilan edilecek.

Yas günü, resmi tatil olmayacak fakat hafta içi günlere denk gelmesi halinde çalışanlara izin verilmesi işverenlerin inisiyatifine bırakılacak.

İngiltere, Kuzey İrlanda, Galler ve İskoçya parlamentolarında bulunan yasama faaliyetleri ertelenecek, tatilde olması halinde parlamentolar geri çağrılacak.

Güvenlik uyarısı 

Söz konusu planda Başbakanlık Binası 10 Numara önünde yer alan bayrağın, ölüm haberinden hemen sonra yarıya indirilmemesi halinde halkın öfkeleneceğine ilişkin yorumlar da yer aldı.

Plan ayrıca, Dışişleri Bakanlığı tarafından ciddi sayıda turistin ülkeye girişinin nasıl ayarlanacağı, muhtemel terör tehditleriyle İçişleri Bakanlığının nasıl başa çıkacağı ve başkentteki aşırı kalabalığa ilişkin Ulaştırma Bakanlığının endişelerini de kapsıyor.

Kraliçe’nin sağlık durumuyla ilgisi yok

Söz konusu sızıntının 95 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth'in sağlık durumunun kötüleşmesinin bir işareti olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Yorumlar (0)