İngiliz istihbarat servisi MI5’e “suç işleme” serbestisi

İngiltere’nin istihbarat servislerinin faaliyetlerini incelemek üzere görevlendirilmiş mahkemede, iç işlerinin istihbaratını yürüten MI5’in ajanlarının suça karışmalarının yasal olduğu kararı verildi.

DÜNYA 21.12.2019, 02:13
İngiliz istihbarat servisi MI5’e “suç işleme” serbestisi

Beş yargıçlı Soruşturma Yetkileri Mahkemesinin (IPT) bugün, yargıçların 2’ye karşı 3 oyuyla, MI5 ajanlarının; aralarında işledikleri cinayet, kaçırma, işkence ve adaleti yanıltma gibi suçlarının yasal olduğuna dair hükmedildi. Karara 2 yargıcın muhalefet etmesinin mahkeme tarihinde bir ilk olduğu da ayrıca bildirildi.

Temyize götürecekler!

Sivil toplum kuruluşları Reprieve, Pat Finucane Merkezi, Privacy International ve Committee on the Administration of Justice’in yayımladıkları ortak açıklamada, verilen kararı temyize götürmek için başvuruda bulunacaklarını, bunun için taslak hazırladıklarını belirttiler.

“Tehlikeli bir emsal”

IPT’nin 20 yıllık geçmişinde 2 bine yakın karara imza atıldığı ancak ilk defa muhalefet şerhi içeren bir karar yayımladığına dikkat çekildi. Açıklamada, yargıçlardan birinin hükümetin istihbarat servisine suç işleme ehliyeti tanıma gerekçesinin “tehlikeli bir emsal” teşkil ettiğine ket vuruldu.

“Üçüncü istikamet”

MI5 ajan ve muhbirlerinin Kuzey İrlanda’da gerçekleşen çatışmalı yıllarda muhtelif suçlara karıştıkları ifade ediliyor. İstihbarat servisinin muhbir ve ajanlarına suça karışma serbestisi veren yönerge "üçüncü istikamet" olarak biliniyor.

Yorumlar (0)