İmamların Almanca bilmesi gerekecek!

Almanya'da yeni hazırlanan bir yasa taslağı ile ülkeye dışarıdan gelen imamların Almanca bilmesinin zorunlu hâle geleceği duyuruldu.

DÜNYA 07.11.2019, 17:45
İmamların Almanca bilmesi gerekecek!

Almanya'ya diğer ülkelerden gelen dinî liderler yakında ülkede kalabilmek için Almanca konuşabildiklerini ispatlamak zorunda kalacak. Eleştirmenler ise böyle bir yasanın ülkedeki Müslüman din adamlarının kıtlığını artıracağını ve islamofobiyi daha da kötüleştireceğini söylüyorlar.

Alman Bakanlar Kurulu, AB dışındaki ülkelerden Almanya'ya gelen din adamlarının ülkede ikamet etmek için Almanca bilgilerini kanıtlamalarını gerektiren bir yasa taslağı hazırladı.

Yasa bütün dinlerden din adamlarına uygulanacak olsa da, Alman hükûmetinin imzaladığı koalisyon anlaşması özellikle Müslüman hocalara atıfta bulunuyor. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter yaptığı açıklamada, "Yabancı imamların Almanca konuşmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Almanca bilinmesi zorunlu

Tasarı, yabancı din adamlarının Almanya'ya geldikten sonraki bir yıl içerisinde mevcut ikamet ve çalışma düzenlemelerini değiştirerek aile, alışveriş, iş ve yakın çevresinde olan bitenler gibi ana konuları tartışmak için yeterince Almanca anladığını ispat etmelerini talep ediyor. Bundan önce, temel bir Almanca anlayışının kanıtı yeterliydi.

"Din adamları önemli bir misyona sahip"

Taslak, “dinsel nedenlerden ötürü din adamlarının topluluklarında genellikle etkili bir rol üstlendiklerini” bu nedenle de farklı kültürler ve dinler arasında barışçıl bir işbirliğinin yanı sıra göçmenlerin başarılı bir şekilde Almanya'ya entegrasyonunu kolaylaştıracak şekilde örnek bir danışman olarak hareket etmeleri gerektirdiğini belirtiyor.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Almanca dil becerilerinin "başarılı bir entegrasyon için zorunlu" olduğunu söylemişti. 

Öte yandan, halen Alman iş kanunlarında, hayır veya dinî amaçlar için verilen iş vizesi için herhangi bir gereksinim bulunmuyor.

İmam kıtlığı

Almanya Yeşil Partisi Milletvekili Filiz Polat, yasanın ülkedeki Müslüman din adamlarının kıtlığını daha da kötüleştireceğini söyleyerek tasarıyı eleştirdi. Son verilere göre, Almanya yaklaşık 2 bin camiye sahipken, imamların yaklaşık yüzde 90'ı diğer ülkelerden geliyor. Polat, hükûmetin Almanya'daki imamlar için eğitici bir eğitim programını destekleyip desteklemediğinin hâlâ belirsiz olduğunu ifade etti.

Hıristiyanlar için de problem 

Mart ayında düzenlenen Alman Katolik Piskoposlar Konferansında, yeni düzenlemelerin yabancı uyruklu din adamlarının Almanya'ya gelmesini imkansız hâle getirmemesi gerektiği konuşulmuştu. Almanya'da bugün Katolik ve Protestan kiliselerinde de AB dışından birçok din adamının olduğu ifade ediliyor.

Son yıllarda, Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, ülke genelindeki yedi İslam Teoloji Enstitüsünü finanse etmek için yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yaptı.

İmam yetiştirileceği söylenmişti

Almanya, yaz aylarında Müslüman dini liderler üzerinden dış etkiye son vermek için uzun vadeli bir eğitim programı düzenleneceğini açıklamıştı. Merkel hükûmeti, imamların Almanya’da yetiştirilmesini sağlayarak “yabancı güçlerin nüfuzunu sınırlandırmayı” hedefliyor.

Bu kapsamda Alman İçişleri Bakanlığı, Alman İslam Konferansı'nın bir parçası olarak iki günlük kapalı bir çalıştay için dinî örgütlerin temsilcileri, hükûmet yetkilileri ve uzmanlarını bir araya getirmiş, Bakanlık sözcüsü, çalıştayın amacının konjönktürel olarak Almanya'daki imamların nasıl eğitileceği olduğunu söylemişti.

Müslümanların 3'te 2'si Türk kökenli

Almanya'da hâlihazırda kendi imamlarını eğiten bazı Müslüman topluluklar olsa da, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), yaklaşık 900 cami ile Almanya'nın en büyük çatı organizasyonu olmaya devam ediyor. Türk hükûmetinin himayesindeki organizasyon eğitiyor, finanse ediyor ve imamları Almanya'ya gönderiyor. Almanya'da 4,5 milyon Müslüman var ve bunların yaklaşık 3 milyonu Türk kökenli.

Öte yandan, DİTİB Temmuz ayında basında çıkan haberlere göre yıl içerisinde Almanya'da imam yetiştirilmeye başlanacağını açıklamıştı.

Bu gelişmeler ışığında sözü edilen din görevlilerinin Almanca bilmesini zorunlu kılan yasa tasarısının akıbetine ilişkin bekleyiş devam ediyor. 

Yorumlar (0)