İklim için protestolara gözaltı

Dünyanın dört bir yanında Tükenişe Başkaldıranlar (Extinction Rebellion) göstericileri gözaltına alınıyor.

DÜNYA 07.10.2019, 15:18
İklim için protestolara gözaltı

Göstericiler, Yeni Zelanda’nın Wellington şehrinde bir hükümet binasını kuşatırken Avustralya’nın Sydney şehrinde ise yolları kapatan yüzlerce eylemciden 30’u tutuklandı.

Hollanda Amsterdam’da ise 50 gösterici, ana yollardan birinin üzerinde çadır kurdukları için gözaltına alındı.

İklim değişikliği aktivistlerinin önümüzdeki iki hafta içinde 60’tan fazla şehirde eylem düzenlemesi bekleniyor.

Grubun AFP’ye konuşan Avustralyalı üyesi Jane Morton, “Dilekçe vermeyi, lobicilik yapmayı ve yürüyüş düzenlemeyi denedik ama artık zamanımız tükeniyor.” dedi. Morton, “Hükümetimizin ekolojik acil durum ilan etmesi ve bizi kurtaracak adımları atması dışında bir şansımız kalmadı.” diye ekledi

Avustralya hükümeti iklim değişikliği hakkında gerekli önlemleri almadığı için eleştiriliyor ancak hükümet üyeleri karbon emisyonunu düşürmek için yapılması gereken şeyleri yaptıkları düşüncesinde.

Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton geçtiğimiz hafta Tükenişe Başkaldıranlar üyelerinin isimlerinin ve fotoğraflarının “utanç kaynağı” olarak kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söylemişti.

Kim bu ‘Tükenişe Başkaldıranlar’?

Tükenişe Başkaldıranlar diye bilinen bu grup, hükümetlerin iklim değişikliği konusunda derhal ve önemli adımlar atmasını istiyor.

Grup, kendisini uluslararası “şiddete başvurmayan ve aktivist bir sivil itaatsizlik hareketi” olarak tanımlıyor. Tükenişe Başkaldıranlar, ilk olarak 2018 yılında İngiltere’de kurulmuştu.

Grubun İngiliz hükümetinden 3 talebi var:

  1. Hükümet bir iklim “acil durumu” ilan etmeli.
  2. Birleşik Krallık 2025 yılında net sıfır karbon emisyonu vaadine hukukî olarak bağlı kalmalı.
  3. Değişiklikleri gözlemleyebilmek için bir “Vatandaşlar Meclisi” kurulmalı.
Yorumlar (0)