İklim değişikliğine sert önlemler alınacak!

Bilim insanları iklim değişikliğini durdurmak için artık sadece karbon salınımını azaltmanın yetersiz olacağını, bunun için daha sert kararlar alınması gerektiğini savunuyor.

DÜNYA 12.05.2019, 15:07
İklim değişikliğine sert önlemler alınacak!

İngiliz bilim insanları atmosferdeki hasarı onarabilmek için neler yapılabilir araştırmak için yeni bir bilim üssü kurmayı hedefliyor.

Kuracakları bilim üssünde Dünya’nın kutuplarının donmasını sağlamak ve atmosferde bulunan karbondioksiti azaltmak için, atmosferden karbondioksit çekmek gibi yöntemleri deneyeceklerini söylediler.

bilim insanların bu üssü kurmaya karar vermelerinin sebebi ise dünyaya verilen zararın artık geri döndürülebilir olduğunu inanmamaları olarak gösteriliyor. Doğal yöntemleri kullanarak, dünyaya verilen zararın durduramayacaklarını düşünen bilim insanları daha ciddi kararlar alınması gerektiğini savunuyorlar.

Projenin yönetiminde daha önce İngiliz hükümetine bilim danışmanlığı yapmış Prof. Sir David King yer alıyor.

King yaptığı açıklamalarda, 10 yılda yapılacak işlerle belki de insanlığın 10 bin yılının kurtulacağını söylüyor. Dünya üzerinde bu konuyla ilgilenen bir merkezin olmadığı söylüyor.

Peki kutuplar nasıl dondurulacak?

Birçok bilim insanının inandığı yöntemlerden birisi, bulutlara müdahale edilmesi gerektiği. İçinde insanların bulunmadığı gemilerle denizlerden su çekilmesi planlanıyor. Gemilere çekilen bu sular ise ince püskürtme bacaları vasıtasıyla bulutlara gönderilecek. Bu işlemin yapılmasıyla bulutlara gönderilen deniz suyuyla birlikte küçük tuz taneleri de ulaşmış olacak. Tuz taneleri ise bulutların güneşi daha fazla geri yansıtmasını sağlayacak. Böylece kutuplara ulaşan güneş ışını miktarı azaltılabilirse kutupların tekrar donması söz konusu olabilecek.

Atmosferden karbondioksit geri çekilebilir mi?

Bilim insanlarının üzerine çalıştığı bir başka konu ise atmosferdeki karbonu dönüştürmek. Atmosferdeki karbon çekilebilirse bunu yeraltında depolamayı hedefliyorlar. Depolanan karbondioksiti ise yakıt olarak kullanabilmek için çalışmalar yürütülüyor.

Okyanuslar yeşillendirilecek

Diğer iki önemli projenin yanında yine en önemli projelerden birisi de, fazla karbondioksiti oksijene çevirebilmek için okyanusların kullanılması. Daha önce okyanuslardan karbondioksit çekilmeye çalışılmış fakat yeterince miktar çekilmesi başarılamamış. Ayrıca bunun çevreye daha fazla zarar verebileceği düşünülerek vazgeçilmişti. Bilim insanları artık bu tür yöntemlerin denenmesinin şart olduğunu söylüyor. İklim değişikliği ile mücadele edilirken dünyaya verilecek zararın, iklim değişikliğinin vereceği zarardan daha az olduğunu düşünüyorlar.

Bilim insanlarının bazıları ise bu tür projelerde hesapların çok detaylı yapılması gerektiğini sadece karbondioksit oranının azaltılması ile sorunun çözülemeyeceğini savunuyorlar. Yapılan bir hatanın dönüşü olmayan yollara götürebileceğini savunuyorlar.

Yorumlar (0)