İkinci grev başladı! Halk 1 haftadır sokaklarda

Kolombiya'da 21 Kasım günü ilan edilen grevle başlayan protestoların ardından hükümet ve tarafların anlaşamaması sebebiyle ikinci genel grev ilan edildi. Grev kapsamında ülkenin birçok bölgesinde protestolar sürüyor. 

DÜNYA 28.11.2019, 09:49 28.11.2019, 09:57
İkinci grev başladı! Halk 1 haftadır sokaklarda

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da Ulusal Park'tan yola çıkan işçi sendikaları ve öğrenci grupları, kentin tarihi merkezinde bulunan Bolivar Meydanı'nda bir araya geldi. 

Protestocular, Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi "ESMAD" mensubu polislerin meydandaki varlığına tepki göstererek uzun süre ESMAD aleyhine sloganlar attı.

İnsan hakları hususunda çalışma yapan resmî kamu denetçisi Defensoria del Pueblo görevlilerinin uyarılarıyla polisler, meydandan ayrıldı ve gerginlik sonlandı. Gün sonuna kadar Bolivar Meydanı'nda toplanan yaklaşık 3 bin protestocu olay çıkmadan dağıldı.

21 Kasım günü  ilk genel grevin ardından özellikle geceleri birçok gösteri düzenlenen Hippi Park'ında da senfoni orkestrası konseri eşliğinde, tencere ve sert isimlere vurularak yapılan "Cacerolazo" protestosu gerçekleştirildi. 

Başkent Bogoto'daki diğer yürüyüş ise Ulusal Üniversite ve Ulusal Pedagoji Üniversitesi öğrencilerinin çoğunlukta olduğu protestocular tarafından düzenlendi. Kent merkezinden yola çıkan 2 binden fazla protestocu, Kuzey Otoyolu'nu trafiğe kapatarak kentinçıkışına kadar ilerledi. Bogota trafiğini felç eden yürüyüşte protestocular, greve katılan kamyonların kapattığı kentin kuzey girişinde bulunan metrobüs durağı önünde uzun süre bekledi.

Yolda ateş yakan ve trafik akışına olanak vermeyen protestocular, ESMAD'ın göz yaşartıcı gazlı müdahalesinin ardından dağıldı.

Ne olmuştu?

Kolombiya'da çok sayıda sektörün ortak genel grev kararı almasıyla, 22 Kasım günü Cali kentinde binlerce kişinin katıldığı hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmeye başlamıştı. Polisin orantısız güç kullanma yoluna gitmediği gösterilerde eylemciler 7 polis memurunu yaralamıştı.

Kolombiya basınında yer alan haberlerde, başkent Bogota başta olmak üzere, Kolombiya'nın çeşitli kentlerinde işçi sendikaları, öğrenci örgütleri, yerli topluluklar ve yüzlerce sivil toplum kuruluşunun (STK) çağrısıyla binlerce kişinin genel grev kapsamında Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetine karşı protesto gösterisi düzenlendiği bildirilmişti. 

Kolombiya'nın başkenti Bogota’da protestocular, farklı bölgelerden harekete geçerek şehrin tarihi merkezindeki Bolivar Meydanı’na kadar yürümüştü. Protestocuların ana yolları çöp konteynırlarıyla kapatması nedeniyle ulaşımda büyük aksaklıklar meydana gelmişti. 

Taş ve molotofkokteyli atan göstericilere Kolombiya çevik kuvvet polisinin (ESMAD) de göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği ancak polisin müdahale sırasında orantısız güç kullanma yoluna gitmediği ve göstericilerle arasındaki mesafeyi koruduğu görülmüştü. 

Başkent Bogota'da şiddet eylemleri sebebiyle 30'dan fazla transmilenyo (otobüs) hizmet veremez duruma gelmişti.

Cali Belediye Başkanı Maurice Armitge, Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetine karşı başlatılan protesto gösterilerine yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı ve protesto gösterilerinin şiddet eylemlerine dönüştüğü Cali'de yerel saat ile 19.00 ila 06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurmuştu. 

Kolombiya'nın Cauca bölgesinde bulunan Cali kentinde bir polis merkezinde patlama meydana gelmişti. Patlama sonucu 3 polis yaşamını yitirirken,10 polis yaralanmıştı. 

Yorumlar (0)