Süresiz nafakada düğüm çözülüyor!

"Nafakada 5 yıl sınırı", bakanlıklar arasındaki anlaşmazlık sebebiyle 3. yargı paketine kaldı. Süresiz nafaka konusunda ise takdir hakime bırakılacak.

GÜNDEM 28.11.2019, 09:55
Süresiz nafakada düğüm çözülüyor!

Adalet Bakanlığının Yargı Reformu kapsamında TBMM’ye sunması beklenen 2. Yargı Paketi’nde yer alan nafaka düzenlemesi, "üst sınırın belirlenmesi" aşamasında tıkandı.

İki bakanlık anlaşamadı

Nafaka düzenlemesinde Adalet Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, "üst sınır" konusunda anlaşma sağlayamadığını, bu yüzden düzenlemenin 3. Yargı Paketi’ne kalacağı belirtildi.

Alt sınır kesin: 2 yıl

Hem Adalet Bakanlığı ile hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, nafakada evlilik süresine bakılmaksızın nafaka ödeme alt sınırında anlaştı. Her iki bakanlığın alt sınır konusunda anlaştığı süre ise 2 yıl olarak belirledi.

Adalet Bakanlığının "üst sınırı" isteği 5 yıl 

Adalet Bakanlığı üst sınırın evlilik süresi dikkate alınmaksızın 5 yılla sınırlı kalmasını istedi.

Aile Bakanlığı: Üst sınır, evlilik süresi kadar olsun!

Aile Bakanlığı ise üst sınırın 5 yıl olarak belirlenmesinin mağduriyet yaratacağını iddia ederek, evlilik süresi kadar olmasında ısrarcı oldu.

Külliye çözecek

Adalet Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasındaki düğüm hâline gelen "üst sınır" sorununun çözüm adresi ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nafakanın üst sınırına ilişkin olası diğer ihtimalleri masaya yatırarak son kararı verecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın lehine, erkek aleyhine karar verme ihtimalinin yüksek olduğu değerlendiriliyor.

Süresiz nafaka sorunu çözüldü

Süresiz nafaka uygulamasında ise her iki bakanlık uzlaşmaya vardı. Buna göre, süresiz nafaka uygulaması tamamen kalkmayacak. Hâkime bazı istisnai durumlar için, takdir yetkisi verilecek. Örneğin bir hakim, kadının boşandığı yaş, birkaç gün evli kalma, çocuk sayısı ve engellilik gibi durumlarında süresiz nafaka ile ilgili olumlu ya da olumsuz karar verebilecek.

Yorumlar (0)