İki ülke arasında 'hükümet devirme' tartışması

Sırbistan, Hırvatistan'ı, hükümetlerini devirmeye çabalamakla itham etti, Hırvatistan ise Sırbistan hükümetini devirmek gibi saklı bir gündemlerinin olmadığını kaydetti.

DÜNYA 30.05.2023, 21:34
İki ülke arasında 'hükümet devirme' tartışması

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bir televizyon kanalına verdiği demeçte, Hırvatistan'ın, Sırbistan'ı bölgesel rakibi olarak nitelendirdiğini öne sürerek, "Hırvatistan, çok başarılı bir Sırbistan görmeyi istemiyor. Hırvatistan da Kosova gibi hükümetin devrilmesini hedefliyor çünkü güçlü olmayan bir Sırbistan onların da menfaatine." diye konuştu.

Vucic, Hırvatistan'ın, Kosova'nın kuzeyinde bir müddettir yaşanan gösterilerle Sırbistan hükümetinin güçsüz kılınacağına inanan taraflardan biri olduğu yorumunda bulundu.


(Vucic)

Hırvatistan'dan yanıt

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ise Vucic'in bahse konu iddiaları üzerine, "Hırvatistan kurumları ve hükümetinin, Sırbistan dahil olmak üzere hiçbir komşu ülkedeki hükümeti devirmeye dair saklı bir gündemi yoktur." dedi. 

Dün NATO'nun Kosova'daki barış gücü askerleri ile Kosovalı Sırplar arasında meydana gelen şiddet hadiselerini de yorumlayan Plenkovic, "Dün yaşanan hadiselere Hırvat askerleri hiçbir biçimde dahil olmamıştır." açıklamasında bulundu. 


(Plenkovic)

Kosova'nın kuzeyinde tansiyon yüksek

Kosova'nın kuzeyinde büyük çoğunlukla Sırpların ikamet ettiği Zubin Potok, Zveçan ve Leposaviç belediyelerinde güvenlik güçlerinin görevlendirilmesine karşı çıkan Sırplar ile güvenlik güçleri arasında 26 Mayıs tarihinde arbede yaşanmıştı.

Bölgede gösterilerin devam etmesi üzerine KFOR (Kosova Barış Gücü) ve Kosova polisi, belediye binalarını tel örgüyle çevirmiş ve bölgedeki ekip sayısını artırmıştı.

Arnavut belediye başkanlarını korumak amacıyla bölgeye sevk edilen Kosova polisi ile Sırplar arasında arbede meydana gelmiş, 29 Mayıs tarihinde de belediye binalarını koruyan Kosova Barış Gücü askerleriyle Kosovalı Sırpların karşılaşması neticesinde 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Sırbistan da ordusunu Kosova hududuna konuşlandırma kararı almıştı.

Sırbistan, 2008 senesinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprakları olarak nitelendiriyor. 

Yorumlar (0)